Lékaři zakázali návštěvy. Řádí chřipka

Epidemie chřipky dorazila na Berounsko. Nemocnice se proti jejímu šíření brání tím, že k pacientům nepouští přátele a známé.

Zákaz návštěv trápí nejvíc rodiče, kteří mají v nemoncici děti.
„Všem, kterých se toto omezení nějak dotkne, se tímto omlouváme, ale neexistuje jiné řešení. Potřebujeme zamezit šíření nákazy,“ řekl mluvčí Nemocnice Hořovice Tomáš Šebek. Největší obavy mají lékaři z výskytu nebezpečné chřipky typu H1N1, takzvané prasečí chřipky.

Všechny případy onemocnění jsou zatím běžné respirační choroby. „Pouze u jednoho pacienta jsme měli podezření, že se jedná o chřipku typu H1N1, ale naštěstí se to nepotvrdilo,“ podotkl Šebek. Zákaz návštěv potrvá, dokud nepomine největší nebezpečí. „Pokud by měl někdo podezření, že trpí chřipkou, měl by navštívit praktického nebo jiného lékaře,“ radí Šebek.
Vzápětí ale dodává, že není ohleduplné chodit k doktorovi s klasickou virózou a šířit nákazu všude kolem sebe. Velké nebezpečí číhá zejména v místech, kde se shromažďuje větší množství lidí.
Velmi často podobným epidemiím podléhají děti, které se s bacilonosiči či akutně nemocnými stýkají ve školkách a ve školách.

Zákaz návštěv vyhlásilo také vedení nemocnice v Berouně.