Lenovo propouští Slováky, vývoj stěhuje do Číny

Lenovo P770, ilustrační foto

Lenovo P770, ilustrační foto Zdroj: Repro z MobilMania.cz

Temná čísla světového PC trhu se dotýkají už i Slovenska. Pracovníky bratislavské pobočky čínského výrobce počítačů Lenovo čekají v nejbližších dnech výpovědi. Regionální vedení rozhodlo část pozic přesunout a část zrušit úplně. „Tým, který se zabývá vývojem jednoho z produktů, bude přemístěn do Číny,“ potvrzuje ředitel Lenova pro Evropu, Střední východ a Afriku Jack Fiedler. Na úřad práce zamíří zhruba sto zaměstnanců z celkového počtu 600.

Čínský výrobce těmito kroky reaguje na katastrofální vývoj světového prodeje počítačů v prvním kvartálu roku. Ten se meziročně propadl o čtrnáct procent, což je historický rekord.

Společnost chce nejprve přesunout pracovníky z nepotřebných oddělení na jiná a až potom jim sdělí, kdo a kdy přesně končí. Podle Fiedlera bude jasno snad do dvou týdnů. Jistých je zatím šedesát výpovědí pro oddělení, která se stěhují do Číny.

Lenovo chce v důsledku nepříznivého vývoje na trzích zrušit co nejvíc pozic, snížit náklady, přečkat krizi a připravit se na konjunkturu. „Trh v západní Evropě se propadá již dva roky po sobě. Musíme učinit kroky, které ustálí naši současnou infrastrukturu a připraví společnost na konjunkturu. Soustředíme se na stolní počítače a notebooky a budeme připravovat strategie pro další segment,“ upřesňuje Fiedler.

Na Slovensku, v Bratislavě, dosud pracovalo 600 zaměstnanců poskytujících podporu prodeje, logistickou podporu nebo finanční servis pro další pobočky v Evropě, Africe a na Středním východě. Část z nich připraví o práci zejména evropský neúspěch Lenova v segmentu počítačů, tabletů či smartphonů. Výrobce počítačů navíc od chvíle, kdy ji převzali čínští majitelé, razí strategii přesouvání pozic do Asie.

Lenovu se daří díky poptávce z Číny

Trh s osobními počítači již delší dobu klesá kvůli expanzi tabletů a chytrých mobilů. Lenovo tomu zatím vzdoruje. Zisk skupiny za první tři letošní měsíce do konce března stoupl na 126,9 milionu dolarů z 66,8 milionu dolarů o rok dříve. Tržby skupiny se zvýšily o čtyři procenta na 7,8 miliardy dolarů. Firma těží z nadále silné domácí poptávky po počítačích. Za celý účetní rok do konce letošního března zisk Lenova vzrostl o 34 procent na 635 milionů dolarů, roční tržby přidaly 15 procent na rekordních 34 miliard dolarů.

Produktový šéf Lenovo: Vstupujeme do nové éry počítačů