Lenovo se prosazuje mimo Čínu, zisk mu stoupl o pětinu

Lenovo (ilustrační foto)

Lenovo (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Keso S via Flickr

Čistý zisk čínské firmy Lenovo, která je největším výrobcem osobních počítačů na světě, ve třetím čtvrtletí vzrostl o pětinu na 262 milionů dolarů (skoro 6 miliard korun). Její hospodaření podpořil růst prodejů mimo čínský trh.

Tržby se zvýšily o sedm procent na 10,5 miliardy USD (233,6 miliardy Kč). V Číně se naopak tržby Lenova snížily o tři procenta, v Evropě, na Blízkém východě a v Africe ale o třetinu stouply, v Severní Americe zůstaly tržby prakticky beze změn.

Segment chytrých telefonů zůstává výzvou

Lenovo se snaží rozšířit své aktivity mimo výrobu počítačů do dalších mobilních přístrojů, infrastruktury na jejich podporu a firemních služeb. Minulý měsíc firma dokončila převzetí amerického výrobce mobilních telefonů Motorola Mobility od Googlu za 2,9 miliardy USD.

Akvizice učinila z Lenova třetího největšího výrobce chytrých telefonů na světě. V září pak firma dokončila převzetí divize levných počítačových serverů společnosti IBM.

Správní radu doplní spoluzakladatel Yahoo
Firma dnes také oznámila, že členem své správní rady jmenovala spoluzakladatele firmy Yahoo Jerryho Yanga, který ale podle agentury AP v radě nebude mít výkonné pravomoci. Yang dosud ve správní radě působil jako přihlížející.

Tržby z prodeje chytrých telefonů, tabletů a dalších mobilních přístrojů však ve čtvrtletí klesly o šest procent na 1,4 miliardy USD. Dodávky chytrých telefonů naproti tomu o 38 procent vzrostly. Příjmy z prodeje stolních osobních počítačů se zvýšily o 6,4 procenta, u notebooků pak růst činil 0,9 procenta.