Lenovo začne v ČR prodávat mobily, první bude K900

Lenovo P770, ilustrační foto

Lenovo P770, ilustrační foto Zdroj: Repro z MobilMania.cz

Do vařícího kotle mobilních výrobců přibude další hráč. Na českém trhu se brzy setkáme i se smartphony dobře známé značky Lenovo.

Čínská společnost Lenovo, která je v tuzemsku dobře etablovaná v oblasti počítačových pracovních stanic a notebooků, začne brzy dovážet na český trh také chytré telefony. Podle důvěryhodných informací, které má MobilMania k dispozici, se tak stane již na podzim letošního roku a prvním oficiálně nabízeným modelem by měl být rovnou nejvyšší smartphone Lenovo K900.

Rozšíření portfolia o smartphony je logickým pokračováním působení firmy Lenovo na našem trhu. Společnost vedle desktopů, serverů a rozsáhlého portfolia notebooků/ultrabooků nabízí také tablety řady ThinkPad s operačním systémem Windows. S chytrými telefony, které u Lenovo patří pod značku IdeaPhone, se nabídka poskytovaných platforem rozroste o operační systém Android.

Dobrý výkon za rozumnou cenu

Prvním modelem, se kterým se (zatím neoficiálně) můžeme setkat v některých tuzemských obchodech, je sympatický smartphone střední třídy Lenovo IdeaPhone P770. Vyniká dobrým výkonem a baterií s vysokou kapacitou 3 500 mAh. Jeho cena se přitom pohybuje na hranici rozumných 6 tisíc korun. Právě takovouto cenovou politikou by se v budoucnu Lenovo mohlo vymezit proti u nás zavedenějším mobilním značkám.

Lenovo P770Lenovo P770 | Repro z MobilMania.czLenovo P770 kombinuje slušný výkon za rozumnou cenu. Na to by čeští uživatelé mohli slyšet

Lenovo ale není v produkci mobilů žádným nováčkem. Firma prodává telefony na domácím čínském trhu od roku 2009, kdy přehodnotila svou strategii soustředit se pouze na počítačový byznys. Od té doby se portfolio rozrostlo na několik modelových řad, na konci roku bylo Lenovo podle počtu prodaných kusů čínskou dvojkou. Do mobilní divize putují z Lenovo velké investice, staví se nové výrobní závody za miliardy dolarů, které dokážou vyprodukovat až 40 milionů kusů smartphonů ročně. S tím souvisí také plánovaná globální expanze značky Lenovo v odvětví mobilních telefonů.

Na českém trhu bychom se podle předběžných informací měli setkat pouze s těmi lépe vybavenými telefony značky Lenovo. Jako první se pravděpodobně na pultech objeví rovnou vlajková loď Lenovo K900. Jde o 5,5“ androidový smartphone v kovovém provedení s FullHD displejem a 13Mpx fotoaparátem. K900 je zároveň prvním smartphonem, který používá dvoujádrový procesor Intel Atom Z2580. V Číně a některých asijských zemích se prodává po přepočtu za zhruba 9 tisíc korun.

MobilMania.cz