Lenovu klesly o desetinu příjmy, počítače a smartphony jdou méně na odbyt

ThinkPad E540

ThinkPad E540

Čínské společnosti Lenovo Group, která je největším výrobcem osobních počítačů na světě, klesl příjem ve třetím čtvrtletí finančního roku o osm procent na 12,9 miliardy dolarů (319,3 miliardy korun). Výsledky podniku ovlivnila zpomalující poptávka po osobních počítačích a po chytrých telefonech. Akcie firmy se po oznámení výsledků propadly o 11 procent.

Čistý zisk se během tří měsíců do konce prosince zvýšil na 300 milionů dolarů z 253 milionů dolarů před rokem. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali nižší zisk, ale naopak vyšší tržby. Generální ředitel Lenova Jang Jüan-čching uvedl, že skupina se zaměří na rozvíjející se trhy mimo pevninskou Čínu, aby kompenzovala klesající tržby na domácím trhu v Číně.

„To neznamená, že to na čínském trhu vzdáváme, ale domníváme se, že jakmile vybudujeme pevnou základnu na světovém trhu, budeme mít lepší šanci na opětovné získání Číny,“ řekl agentuře Reuters.

Čína je největším trhem s mobilními telefony na světě. Kdysi rychle rostoucí čínský trh se smartphony je už ale nasycený a výrobci telefonů jako Lenovo nebo Xiaomi se nyní snaží spektrum svých aktivit rozšířit.

Lenovo už předloni koupilo amerického výrobce mobilních telefonů Motorola Mobility a převzalo rovněž divizi serverů americké firmy IBM. Jang předpokládá, že Lenovo bude mít následkem akvizice Motorola Mobility výhodu nad čínskými konkurenty na zahraničních trzích.

Lenovo je podle společnosti TrendForce pátým největším prodejcem chytrých telefonů na světě s podílem 5,4 procenta. Na domácím trhu v Číně mu ale podle společnosti Canalys dodávky smartphonů loni klesly o 53 procent.

O čtyři procenta se během tří měsíců do prosince snížily dodávky jeho počítačů na světové trhy. Prodej počítačů tvoří více než polovinu celkového příjmu skupiny. Akcie firmy se dnes na hongkongské burze propadly o 11 procent, což je jejich největší celodenní pokles za poslední dva roky, napsal Reuters.