Letadlo muselo nouzově přistát. Na výpadovce z Brna

Malé dopravní letadlo na trase z Německa do Maďarska přistálo na rychlostní silnici R43. Tragédii zabránil duchapřítomný řidič.

Zvláštní pocity prožívali v neděli večer lidé za volanty aut, kteří jeli po rychlostní silnici R43 z Brna do Kuřimi. Mnohem hůř se však cítila posádka malého dopravního letounu. Stav nádrže totiž signalizoval, že letadlu rychle dochází palivo. Osudy lidi na zemi i ve vzduchu se posléze spojily. Ve chvíli, kdy se pilot rozhodl nouzově na silnici přistát.

„Protože se podle první zpráv jednalo o nouzové přistání malého letadla, na místo v 18.12 hodin vyjela jednotka ze stanice v Lidické ulici se čtyřmi zásahovými auty, na Hradeckou ulici vyjeli také zdravotníci. Místo nehody hasiči našli v Hradecké ulici ve směru z Brna na Svitavy. Malé letadlo nouzově přistálo na čtyřproudé silnici nedaleko sjezdu do brněnských Řečkovic. Při příjezdu hasičů byl pilot i další pasažér mimo letoun, který stál v pravém jízdním pruhu. Oba muži nebyli zranění,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Průzkum záchranářů ukázal, že si malé letadlo z Německa při nouzovém přistání ulomilo část křídla o sloup veřejného osvětlení. Z letadla nevytékaly žádné kapaliny. „Francouzský pilot a Dán, který byl v kabině stroje, nejevili žádné známky zranění. Hasiči zajistili místo nehody a dále nemuseli zasahovat. Na místo ale vyjížděli krátce po osmé večer znovu. Policisté je požádali o odčerpání zhruba sto litrů paliva z nádrže v křídle letadla,“ přiblížil Haid zásah hasičů.

Přestože Hradecká ulice je součástí rychlostní silnice R43 z Brna do Svitav, která ve městě patří mezi nejfrekventovanější, nouzové přistání letadla hromadnou nehodu s projíždějícími auty nezpůsobilo.

Řetězové srážce podle dostupných informací zabránil duchapřítomný motorista, který přijížděl k místu nehody. Řidič auta, který je sám pilotem, za volantem zpozoroval, že nad silnicí je letoun, který má zřejmě technické problémy a chystá se nouzově přistát. „Duchapřítomný motorista okamžitě zastavil, zastavil provoz na silnici a zabránil tak hromadnému střetu projíždějících aut s letadlem. Fakt, že nehoda se obešla bez zranění, zasahující záchranáři označili jako malý zázrak,“ dodal Haid.