Letní kina nabízejí debut výrazný nepovedenou absurdností

Cesta do Říma

Cesta do Říma Zdroj: background films

Cesta do Říma, jeden z celovečerních debutů studentů FAMU premiérovaných na letošním karlovarském festivalu, se zatím hraje mimo běžnou distribuci v letních kinech. Což celkem sedí k tomu, že vypadá jako nehotové školní cvičení.

Jeho hlavní tvůrce Tomasz Mielnik v něm prokazuje cit pro barevný vizuál a souměrnou kompozici, hravost, smysl pro absurditu, technické schopnosti a ambici promlouvat o filozofických otázkách hříchu, pokušení a morálky. K nim má jako Polák blíž než jakýkoli současný český filmař. Hlavní hrdina, naivní hlídač galerie, jenž kvůli ženě ukradne obraz, se ocitá v jakémsi očistci plném figurek, jakmile nastoupí do vlaku, kde mu spolucestující bez vyzvání sdělují své historky a své náhledy na život a jeho smysl. Pomůže to hlavnímu hrdinovi v tom, aby si uvědomil, co právě páchá?

Mielnikovi tento koncept pomohl hlavně v tom, aby film až neúnosně zahltil. Na papíře zní Cesta do Říma jako svěže osobitý, výrazný, zábavfilm ný kus. V praxi se ale většina jeho záměrů nepovedla. Každý z mnoha herců si absurdní stylizaci pojal po svém a skoro nikdo neumí své vesele bizarní repliky záměrně pronášené s kamennou tváří podat tak, aby u toho nevypadal jako recitující amatér (čímž zcela zničí jejich případný půvab či vtip). Scénář by potřeboval řadu dramaturgických zásahů a škrtů, aby jeho šílené nápady nepůsobily jen jako sbírka kuriozit navíc s rostoucím časem stále únavnější. I hra na hledání inspiračních zdrojů snímku spíš frustruje, protože mladý tvůrce by se s lidmi jako Fellini nebo Wes Anderson zatím ani měřit neměl.

Jeho debut mu měl někdo soudnější spíš vrátit k přepracování než pustit do kin. Mielnik ve vlaku talentů už sedí, jeho cesta k cíli ale zatím ještě neskončila.

Cesta do Říma
(komedie, Česká republika/Polsko, 100 minut)
Režie: Tomasz Mielnik
Hrají: Václav Hrzina, Berenika Kohoutová, Miroslav Donutil
Vysílají vybraná letní kina
Hodnocení: 40 %