Levné smartphony v rozvojových zemích pohání růst globálních prodejů

ilustrační foto,

ilustrační foto, Zdroj: Anna Vackova

Celosvětový prodej chytrých telefonů vzrostl ve třetím čtvrtletí proti předešlému roku o 15,5 procenta. Růst táhla vzhůru pokračující poptávka po dostupných smartphonech na rozvíjejících se trzích, oznámila analytická společnost Gartner.

Během tří měsíců do září se po celém světě prodalo 353 milionů chytrých telefonů, z toho 259,7 milionu na rozvíjejících se trzích. Na těchto trzích se prodej smartphonů ve srovnání s loňským třetím kvartálem zvýšil o 18,4 procenta, zatímco na vyspělých trzích se prodalo o 8,2 procenta více telefonů než před rokem.

„Dosažitelnost dostupných chytrých telefonů na rozvíjejících se trzích vedla k tomu, že zákazníci díky menšímu cenovému rozdílu přecházeli z klasických mobilů na smartphony,“ uvedl ředitel výzkumu společnosti Gartner Anshul Gupta.

Samsung dál vede

Jedničkou na trhu s chytrými mobily zůstal s podílem 23,7 procenta jihokorejský výrobce Samsung. Americkému výrobci Apple patřilo druhé místo s 13,1 procenta. Firma si po většinu sledovaného období udržela převahu v segmentu prémiových smartphonů. K celkovému prodeji jí pomohlo i představení nových modelů jejích chytrých telefonů iPhone na konci září.

Třetí místo v globálním prodeji patřilo ve třetím kvartálu čínské technologické firmě Huawei. Společnosti se dařilo na domácím i světových trzích, především v Evropě. Tržní podíl zvýšila z 5,2 procenta v loňském třetím čtvrtletí na 7,7 procenta, a předstihla tak své domácí konkurenty Lenovo a Xiaomi.