Levnější roaming v Evropě nebude, plán neprošel přes operátory

ilustrační foto (Profimedia.cz)

ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Místopředsedkyně Evropské komise a komisařka pro digitalizaci a nové technologie Neelie Kroes podlehla operátorům a pohřbila svůj záměr zásadně snížit platby za roaming. Plán počítal se snížením velkoobchodních poplatků až o 90 procent.

Plán by zasáhl velkoobchodní ceny, které operátoři mobilních služeb platí za to, aby získali přístup do sítí konkurenčních společností.

Kroesová v dřívější hrubé verzi svého plánu navrhovala cenový limit tři eurocenty (0,75 koruny) za minutu hovoru s platností od července příštího roku do června 2022. To by bylo o 70 procent méně než stanoví nynější opatření. To vstoupilo v platnost v červenci a limit poplatku stanovilo na deset eurocentů (2,5 koruny). Kromě toho chtěla Kroesová snížit limity velkoobchodních poplatků za přenos dat ze současných 15 eurocentů za megabyte na 1,5 eurocentu.

Operátoři zatlačili, v novém návrhu cenové limity chybí

Nejnovější verze návrhu ale tento problém údajně vůbec nezmiňuje. Podle zdrojů obeznámených se záležitostí se s Kroesovou minulý měsíc setkali šéfové telekomunikační společností Orange, Telecom Italia, Telefónica a vysoce postavený představitel společnosti Deutsche Telekom a sdělili jí své obavy ohledně jejích plánů.

Mluvčí komisařky Ryan Heath uvedl, že přes léto bylo učiněno „několik technických zlepšení“, uvedla agentura Reuters.

Kroesová by měla své návrhy zveřejnit 10. září. Aby se mohly stát právně závaznými, budou potřebovat souhlas Evropského parlamentu a 28 států EU.

Evropský parlament loni schválil jiný plán komise, podle něhož se už od loňského července snížila maximální cena minuty hovoru ze zahraničí na 29 eurocentů (7,6 koruny) proti předchozím 35 centům. Od letošního července cena klesla na 24 centů.