Levný nábytek i pro průměrně manuálně zručné jedince

Palety (ilustrační foto).

Palety (ilustrační foto). Zdroj: CTK

Pokud přemýšlíte o nějakém nábytku na zahradu, ale nechcete za něj příliš utrácet a přitom se nechcete spokojit s plastovými židličkami a stolky, možná pro vás máme řešení. Paletový nábytek se totiž s trochou námahy může vyjímat nejen v zahradě, ale i v moderním interiéru.

Sehnat paletu není příliš náročné ani drahé. Novou lze pořídit za necelých dvěstě korun a použitou podle jejího stavu i o třetinu levněji. Opracování palet nevyžaduje žádnou velkou zručnost. Stačí je jen omýt, lehce zbrousit a nabarvit nebo nalakovat.

Paletový nábytek je totiž překvapivě variabilní a z palet dokážete sestavit vše, co vás jen napadne. Pokud potřebujete do obýváku konferenční stolek, stačí jen vzít dvě palety, jedné z nich odstranit spodní část, druhou na ni položit a pokud toužíte po snadnějším posunu, stačí přimontovat kolečka, zvolit povrchovou úpravu a máte praktický stolek nejen na zahradu. Pokud na jeho vrchní část položíte bezpečnostní sklo, rázem takový kus ztratí nádech levného nábytku, ale stane se stylovým kouskem.

Paletu ovšem můžeme připevnit i na zeď. Například její horní část lze použít jako věšák na oblečení. Stačí jen natřít jednotlivé latě barvou a přimontovat háčky na oděvy. Obrácenou paletu lze ostatně použít i jako poličku a pokud se nebojíte projevit své umělecké sklony, stačí štětec a barva a z palety se stane rázem umělecké dílo, kterému zkrátka musíte věnovat prostor ve vašem bytě.

Ze stejného materiálu zvládnou šikovné ruce vyrobit třeba i postel nebo pohovku. A pokud se vám nelíbí dřevo ani po důkladném nalakování, nic vám nebrání v tom paletu polepit textilem. Pak stačí pořídit matraci a polšťáře a můžete se návštěvám pochlubit gaučem, jaký nemá každý.

U palet se nemusíte ani bát spojení dřeva a světla. Lustr lze vyrobit jak elektrický pro využití se žárovkami, tak romantickou variaci, na kterou zavěsíte sklenice do kterých lze vkládat svíčky. A pokud se nebojíte novinek, můžete do baru vyrobeného z několika kusů palet vložit například pás se světelnými LED diodami a měnit si tak barvu osvětlení dle nálady.