Lexus CT 200h - tak vypadá osobitost

Lexus CT 200h

Lexus CT 200h Zdroj: autorevue.cz

Je Lexus CT 200h o tolik zajímavější, než třeba Prius nebo hybridní Auris, aby stálo za to si za tento malý luxusní hybrid připlatit?

Toyota ve své prémiové značce Lexus nabízí už i kompaktní hybridní model. Maně se ovšem nabízí otázka, zda je model CT 200h o tolik zajímavější než jeho konkurenti, aby stálo za to za něj zaplatit poměrně vysokou cenu. Fanda hybridů najde dost důvodů.

Je jasné, že Toyota, automobilka již dost zkušená ve třídě hybridů, neupekla zatím historicky nejmenší prémiový Lexus v úplně nové formě. Při pohledu do rodného listu nelze přehlédnout už na první pohled shodný rozvor cétéčka s hybridním Aurisem. Pak se logicky nabízí otázka, zda není Lexus jen převlečený Auris.

Není. Lexus je skutečně originál každým coulem. Byť samozřejmě lze vysledovat řadu společných rysů s dalšími hybridy značky. Osobitý je už kabátem, jaký nejmenšímu Lexusu ušili. Drze agresivní předek jakoby napovídal na většího svalnatce, než jakým CT 200h ve skutečnosti je.

A zadek… chce to odvahu navléct sportovně laděnému modelu karosérii působící dojmem jen citlivě zkráceného kombi s charakteristickými panty pátých dveří vetknutými do střechy vozu.

Lexus CT 200hLexus CT 200h|autorevue.cz

Budiž ale řečeno, že i přes osobitou karosérii, do které je nejmenší Lexus oblečen, je výsledek už jen odvarem toho, jak se představoval model coby studie na autosalonech. Zajímavostí kolem kompaktního Lexusu je ovšem víc. Především má u této značky premiéru nabídka jen předního pohonu. A další „jen“, které platí pro CT 200h – existuje jen v hybridním provedení. S technikou do značné míry přebranou z již zmíněných modelů Toyota Auris HSD a Prius.

Ale protože jde o prémiovou značku, jsou zde samozřejmě i podstatné rozdíly. První je například v koncepci víceprvkové zadní nápravy, která není u Aurisu ani u Priusu standardem. Další rozdíl poznáte při otevření dveří a usednutí. V duchu filosofie Lexusu respektive luxusu jsou sedadla ještě více propracovaná a níže usazená. A výsledek - sezení je velmi příjemné, úměrné sportovně laděnému vozu.

Lexus CT 200hLexus CT 200h|autorevue.cz

Jenomže… jak s tím koresponduje pohonný agregát nabízející „jen“ 100 kW? To samozřejmě nenadchne a ba ani neuspokojí příznivce ostrého svezení. Pro image značky asi technici měli trochu sáhnout do nastavení motorů, které se o pohon dvoustovky starají. V této podobě se komplet prakticky převzatý jako soubor z Toyoty Auris HSD respektive Priusu může jevit pro Lexuse jako chabý.

Sestává z benzínové čtyřválce 1,8 l/99 koní, dvou elektromotorů (z toho jeden generátor – použitelný i k pohonu disponuje 60 kW a druhý funguje jako startér a generátor dobíjení) + soupravy Ni-MH akumulátorů. Za povšimnutí stojí v pohonné soustavě poměrně vysoký kompresní poměr na benzínový motor 13,0 : 1 a i moderní CVT převodovka s planetovou mechanikou.

Nabízí se logicky otázka, jak to všechno dohromady funguje a v čem se svezení v Lexusu vůbec liší od jízdy v hybridních Toyotách. Je to v ještě lepším dojmu, jaký nabízí komfortně pojatý interiér CT 200h a v nadstandardní nabídce služeb vozu.

Dokončení na .