Líbánky aneb Láska ať jde k čertu

Divadelní hra Líbánky aneb Láska ať jde k čertu patří k nejúspěšnějším komediím Noela Cowarda. V sobotu ji uvede Karlovarské městské divadlo.

Dvojice bývalých manželů se po letech setkává v drahém francouzském hotelu, kam oba přijeli trávit líbánky se svými novými a mladšími partnery. Následuje to, co by oba bývalé manžele Elyota a Amandu ani ve snu nenapadlo: opět se do sebe zamilují. Napětí mezi čtveřicí roste. Nakonec před svými novými partnery Sybilou a Victorem utečou do Amandina bytu v Paříži. Oba dva spolu však nepřestanou bojovat.

Divadelní hra je postavená na promyšleném a zábavném textu Noela Cowarda, v němž se střídají prvky situační komedie s velice vtipnými rozhovory. Právě mistrovství dialogu povznáší hru mezi komedie, jež zaručují smích právě proto, že slovní výpady nejsou vymyšlené a vyumělkované, ale odposlouchané ze života, a divák tak přesně ví, čemu se směje.

Excelentní Langmajer

Hru drží pohromadě i charismatická osobnost herce Jiřího Langmajera. I když by hře prospělo zachování větší výrazové parity mezi herci, Langmajer jako obvykle strhává pozornost na sebe a stává se hlavním představitelem.

Ostatní mu statečně sekundují, občas se podaří jeho herecký maraton alespoň na chvíli zbrzdit. Že je to obtížné, se přesvědčila jak rázná a realistická Amanda – Kristýna Frejová, nekompromisně beroucí věci tak, jak přicházejí, tak i upištěná, rozmazlená Sybila – Ivana Jirešová, jíž se naopak líbánky rozplývají mezi prsty. Ani Viktor, kromě občasných krásně zarudlých emocionálních výbuchů, nedokázal udržet s Langmajerem shodný krok.

Čtveřici se líbánky v hotelu moc nevydařily, ale v divadle si divák přijde na své. Inscenace jako celek potěší svým humorem založeným na svižných, někdy laskavých, jindy jedovatých dialozích, které gradují a místy práskají jako bič.

Mezi rájem a peklem

Malý závdavek k ochutnání? Opojný podvečer v drahém hotelu, v dáli šplouchají mořské vlny, na nichž se houpe luxusní jachta. Idylka jako stvořená pro milence na svatební cestě. Okolnosti nabízejí ráj, lidé si však dokážou vytvořit všelicos jiného, třeba peklo?

Na jednom balkoně laxně a unaveně postává novomanžel Elyot a odráží nekonečné štěbetání a tlachání své roztomilé ženušky Sybily. Když se poprvé zmíní o minulosti, tedy přesněji o jeho bývalé manželce Amandě, odmávne to, později se její dotazy stávají nebezpečně vlezlé. Nepříjemný spíše monolog, než zamilované šeptání, má ukončit večeře.

Jenže na druhém balkoně seodehrává tentýž nekonečný výslech mezi jinou dvojicí, jež si též nedávno slíbila lásku až za hrob. Zápletka začíná v okamžiku, kdy bývalí manželé zjistí, kdo vlastně v sousedním pokoji tráví líbánky. Neskutečné překvapení. Následuje to, v co nikdo nevěří, ale přece jen se to stává: Elyot s Amandou opět najdou společnou řeč. Dokonce spolu prchají do Paříže. Jejich vztah má ale k idylickému soužití daleko. Dvě osobnosti spolu neustále bojují.

PŘEDSTAVENÍ

Divadelní hru Líbánky aneb Láska ať jde k čertu uvede Karlovarské městské divadlo v sobotu 7. ledna od 19.30. V režii Petra Hrušky se v ní představí Jiří Langmajer, Ivana Jirešová (alternuje s Klárou Issovou), Michal Slaný a Kristýna Frejová. Ceny vstupenek jsou 200–390 korun.