Lidé: cizí auta blokují ulice

Desítky obyvatel ulic nedaleko centra Liberce protestují proti parkování cizích aut u jejich domů.

Na libereckou radnici dorazila petice, kterou v nedávné době podepsalo dvacet obyvatel ulic Jungmannova, Studničné, Perlové a Na Ladech. Ulice jsou podle místních často ucpány parkujícími automobily. „Udělali si z nás parkoviště,“ říká Tomáš Dobružský, jeden z iniciátorů petice. „Řidiči hřeší na to, že jsme jediným místem v centru města, kde se neplatí a nejsou tady značky zákazu.“ Petici podepsali bezmála všichni zdejší obyvatelé. Požadují častější dohled strážníků a důraznější vymáhání dodržování silničního zákona.

Situace se horší

Protestující poukazují na fakt, že ulicemi často neprojedou nejen vozidla zajišťující svoz odpadu, ale i zásobovací vozy. „Někdy to tady vypadá opravdu strašně, prostě neprojedu, auta stojí přímo v křižovatkách,“ vysvětluje řidič zavážející místní květinářství. Podle Dobružského obyvatelé ulic bojují s problémem již několik let. „Je to marné,“ postěžoval si Dobružský. „Zvláště ve všedních dnech jsme tady úplně zablokovaní,“ říká Dobružský. Podle něj lidem vadí i mizerný stav místních, ještě dlážděných komunikací. „Pamatují ještě první republiku,“ poznamenal.
Odpověď magistrátu na sebe nenechala dlouho čekat. „Vjezd a parkování bude monitorovat městská policie a jednotlivé případy budeme řešit jako přestupky. To se týká pouze pozemků ve vlastnictví města,“ stojí v oficiální odpovědi.
Úředníci lidem slíbili, že povrch ulic by se měl opravovat v návaznosti na plánované rekonstrukce inženýrských sítí. Práce by měly začít v druhé polovině příštího roku. „Musíme sladit postupy prací s vodohospodáři a energetiky. Ti mají opravy sítí naplánovány na příští rok,“ vysvětlil Ladislav Fuchs, vedoucí odboru technické správy veřejného majetku libereckého magistrátu.

Předloží fotografie

Lidé, kteří se podepsali pod petici, ale od poloviny dubna, kdy dostali odpověď, nezaznamenali velkou změnu. „Aut tady stojí stále stejně, problémy trvají. Proto se chystáme znovu vyrazit na magistrát, i s fotografiemi ukazujícími stav v problematické všední dny a o víkendu, kdy jsou ulice prázdné,“ doplnil Tomáš Dobružský.
Petici proti parkování řeší radnice i v Rochlici. Na dvě stě obyvatel se ohrazuje proti zoboustranění Ježkovy ulice. Podle úředníků je sice na sídlišti málo parkovišť, ale není na nich prostor, který by se k parkování hodil. „Byla projektována v době, kdy se nepočítalo s tolika auty,“ doplnil Fuchs. Sídliště Rochlice prochází rekonstrukcí již několik let. Radnice doufá v získání dotací na její dokončení.