Lidé odstraňují škody způsobené vodou

Lidé na Opavsku bojují s následky včerejší povodně. Hasiči i povodňová komise jsou v pohotovosti.

V Opavě i obcích v nejbližším okolí celou noc i dnešní dopoledne hučí čerpadla. Lidé a dobrovolní hasiči z jednotlivých domů odčerpávají vodu po včerejší povodni. Uklízejí zahrady, spravují ploty.
„Ve Zlatníkách od rána odčerpávají vodu ze sklepů, lidem pomáhají dobrovolní hasiči. Hladina potoka tam už o metr klesla. Také Jaktarka v Opavě-Jaktaři se vrátila zpátky do koryta a lidé ve spolupráci s hasiči odstraňují vodu z domů,“ uvedl mluvčí opavské radnice Jan Šindler.
Voda opadává, ale ze zahrad ještě nezmizela. „Rybník, ze kterého trčely jen stromy, už na zahradě nemáme. Ale obrovské kaluže ještě ano,“ popsala Petra Králová z Opavy-Jaktaře. Od včerejška Královi ze sklepa domku odčerpávají vodu.
V Kylešovicích hasiči nadále čerpají vodu z laguny na poli do Otického příkopu. Třiadvacet obyvatel motelu Oáza v Komárově je pořád v opavském evakuačním středisku na Krnovské. V Komárově voda zaplavila trafostanici a motel je bez elektřiny.
V Malých Hošticích lidé a hasiči přečerpávají vodu z polí za vybudovanou hráz. Technické služby tam pomáhají část vody odvádět prokopanou strouhou.
Voda v potocích a řekách od dnešního rána postupně opadává. „Hladina řeky Opavy klesá pomalu, protože se do ní vlévá voda z polí. Na horním toku však nejsou hlášeny žádné srážky, takže by mohla hladina v průběhu dne klesnout,“ doufá mluvčí Šindler.
Členové opavské povodňové komise a hlídky dobrovolných hasičů průběžně sledují zvyšování hladin a srážky. Zároveň jsou v kontaktu s městy na horním toku Opavy.
Řeka Opava teď trápí obyvatele Děhylova, kam přitéká posilněná potůčky z Opavska. Dnes v sedm hodin ráno tam vyhlásili třetí stupeň povodňové aktivity a Opava se vylévá z koryta. Hladina vody pořád stoupá.
Opavané mohou využít bezplatných varovných sms zpráv. Mohou poslat sms ve tvaru IK OPAVA REG na číslo 605 733 680. Opavská radnice pak na mobil bude zdarma posílat varovné zprávy. Lidé postižení povodní mohou také volat do opavského evakuačního centra na telefony 604 229 346 nebo 604 229 373. I nadále tam podkytují náhradní ubytování.