Lidé otálejí s výměnou řidičáků

Do konce roku si musí v Kladně vyměnit řidičský průkaz přes osm tisíc lidí. Řidiči to však podceňují. Na úřad jich chodí málo.

Podobný nápor jako při první vlně výměny starých řidičkých průkazů očekává kladenský magistrát. Kdo povinnost odloží na poslední chvíli, riskuje, že si v lednu za volant nesedne. Jeho doklad se totiž po Novém roce změní v bezcennou kartičku.

Pokud bude i přesto řídit a zastaví ho policisté, hrozí mu pokuta až dva a půl tisíce korun.

Už teď je jasné, že vytyčený termín budou úředníci stíhat jen s obtížemi. Většina lidí čeká do poslední chvíle a místa u přepážek, kde by se mělo denně objevit zhruba sto padesát žadatelů, zejí prázdnotou.

Řidiči dorazí na poslední chvíli

„Řidičů chodí málo. Hrozí, že Centrum správních agend nestihne všechny žádosti včas vyřídit,“ řekl Vilém Frček z kladenské radnice. Zároveň poukázal na předchozí situaci, kdy stovky řidičů úřad „zaplavily“ pár dní před koncem roku a na vyřízení jejich restů už nezbýval dostatek času.

„Obavy, že největší počet řidičů dorazí na poslední chvíli, jsou vzhledem k našim zkušenostem oprávněné,“ podotkl Frček. Povinná výměna se týká průkazů vydaných v letech 1994 až 2000. Majitelé „zastaralých“ dokladů, jež si našli chvilku a byrokratické kolečko už oběhli, nelitují.

„Řidičský průkaz jsem si šel vyměnit začátkem června. Přede mnou byli jen dva lidé,“ pochvaloval si například Vojtěch Oliverius z Kladna.

„Doklad byl hotový do čtrnácti dnů a bez problémů. Je ale pravda, že já jsem si musel měnit všechno, protože jsem se oženil. Jinak bych zřejmě patřil k opozdilcům,“ připustil Oliverius.

V Kladně jsou pro řidiče na adrese Centra správních agend na náměstí Svobody připravené třikrát týdně čtyři přepážky. „Z toho v pondělí a ve středu máme otevřeno do šesti hodin do večera,“ zdůraznili úředníci.

Jednoduše bez čekání

Kdo chce mít jistotu, že u přepážky nebude čekat v dlouhé frontě, má možnost objednat se přes internet.

Stačí si na webových stránkách města vyřídit rezervaci. „Klient si vybere termín a čas návštěvy, vyplní kontaktní údaje a nakonec si poznamená číslo rezervace,“ vysvětlil Frček.

Pod tímto číslem pak řidiče v daný čas vyvolá úředník k přepážce. Musí mít s sebou jen doklad totožnosti. Důležité je vědět, že rezervace platí pouze na jednu věc. Není tedy možné vyřídit si na jedno objednání více úředních záležitostí současně.

Řidiči, kteří systém rezervací využili, si ho vesměs pochvalují. „Je to velmi dobrý nápad. Čekací doba je zkrácena na pár minut. Zjevně to funguje. Úřednice mají navíc k dispozici aktuální systém a nikdo není z ničeho překvapený,“ poznamenal jeden z kladenských řidičů Jiří Kasner.

Kladenští úředníci se snaží místní řidiče vyburcovat k větší aktivitě i nejrůznějšími výzvami. Zatím ale příliš velký úspěch neslaví.

„Lidi například opakovaně vyzýváme v tisku,“ poznamenal Frček. O tom, že by úřad ke konci roku kvůli návalu opozdilců prodloužil otevírací dobu, se zatím podle něj neuvažuje.