Lidé pohnuli s O2. Operátor převede nevyčerpaná data do dalšího měsíce

Smartphone (ilustrační foto)

Smartphone (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Highways Agency via Flickr

Veřejné mínění právě pohnulo společností O2. Vlna nevole, která se zvedla po nedávných změnách v mobilním internetu, přesvědčila manažery k ústupku. Jde zejména o zastavení internetu po vyčerpání zaplaceného objemu dat, ale patrně i o starší kauzu automaticky dokupovaných dat, kvůli kterým operátor válčí s ČTÚ.

„Touto změnou reagujeme na komentáře a dotazy našich zákazníků. Díky převodu dat už se nebudou muset bát, že jim obnovená data propadnou,“ říká v tiskové zprávě generální ředitel O2 Tomáš Budník.

Od 25. října začne O2 převádět nespotřebovaná data do dalšího měsíce. Nejde však o data ze základního balíčku, ale až z dokoupených balíčků. Je přitom jedno, jestli jde o automaticky dokoupená data, nebo jednorázově aktivovaná.

Příklad z praxe uvedený v tiskové zprávě: „Pokud si zákazník s tarifem FREE CZ obnoví datový balíček týden před koncem zúčtovacího období a stihne spotřebovat jen 1 GB, převede mu O2 zbylých 0,5 GB do dalšího měsíce. Během něj tak bude mít k dispozici 2 GB mobilních dat s tím, že nejprve se spotřebují přenesená data z předchozího období. Aktuální objem dat zákazníci uvidí v online samoobsluze Moje O2. Při vyčerpání 80 % a 100 % objemu dat budou i nadále informováni pomocí SMS.“

Tento krok nelze hodnotit jinak než kladně. Automatický dokup dat tak dostává smysl, už se nemusíte bát, že se balík aktivuje den před zlomem účtovacího období a vy tak zaplatíte celou částku prakticky zbytečně. Takto se z mobilního surfování stává plynulá záležitost, prostě jen surfujete a platíte odpovídající částku.