Lidé se postavili za Nigerijce

Stovky lidí se postavily za legendární Sanniho večerku. Za Nigerijce, který ji provozuje, bojují peticí, Facebookem i videy.

Něco podobného se stalo už mockrát. Bytové družstvo pronajalo obchod v přízemí majiteli večerky. Někteří nájemníci si stěžovali, že se k ní stahují vagabundi. Družstvo tedy večerce bez udání důvodů smlouvu zase vypovědělo. Jinde by tím nejspíš vše skončilo. Jenže v ústecké čtvrti Střekov provozuje večerku uprchlík z Nigérie Sanni Muri Atanda. Sanniho večerka, to je pojem už od dob, kdy stála v Předlicích a Česká televize o ní odvysílala dokument. Už tehdy Nigerijec svou bezprostředností a přátelskostí získal spoustu sympatizantů. Chvíli poté se přestěhoval na Střekov, kde se jejich počet rozmnožil. Nyní se za něj postavili.

Lavina podpory

„Sanniho znám, co tu prodává. Párkrát byl i u nás doma. Jednou jsem přišel do večerky, a on mi se slzami v očích ukazuje výpověď a říká, že je vyřízenej,“ líčí Roman Goltsch. Sám bydlí v domě družstva už osmnáct let. Než došel domů, dozvěděl se od lidí z vedení, že důvodem jsou bezdomovci v přilehlém parku. „Takový argument je nesmysl. Park je na nábřeží, kam se tihle lidé budou stahovat, ať tam večerka bude nebo ne,“ komentuje to Goltsch. Doma sepsal na podporu Sanniho petici, vyvěsil ji ve večerce a roznesl do schránek. „Podepsala ji i třetina členů družstva a další určitě přibudou,“ poznamenal Goltsch.
O petici se dozvěděl Vít Pokorný, specialista na internetové sociální sítě. „Když jsem v létě jezdil na cyklostezku, nakupoval jsem u Sanniho pomalu každý den. Říkal jsem si, jak by asi bylo mně, kdybych byl někde v Africe jediný bílý, snažil se, a někdo se mě z ničeho nic rozhodl zbavit,“ říká Pokorný. Protest přestěhoval na Facebook. Skupina už má přes dva tisíce členů.
Ředitel Činoherního studia Jaroslav Achab Haidler zase umístil na YouTube video s názvem Pět deka moči. V něm vysvětluje, o co lidem podporujícím Sanniho jde. „Domovnice zvolily postup, který je nečestný a zbabělý. Veřejný pořádek není věc Sanniho. Ten musejí zjednat úřady a policie,“ upozorňuje Haidler.

Vzhůru za starostou

Pomoc Sanniho příznivců není jen virtuální. Jeden z nich, František Janata, využil dlouholeté známosti se starostou Střekova a Sanniho k němu přivedl. „Společně jsme došli k tomu, že výpověď je neplatná. Pokud mu ji chtějí dát, budou mu muset zaplatit okolo půl milionu korun za to, co investoval do nepřenosného vybavení a do oprav po povodních,“ tvrdí Janata.
Družstvo se vyjádřit odmítlo. Podle neoficiálních zpráv by o večerce měli na příští schůzi rozhodnout jeho členové.