Lidé si oblíbili černé vánoční stromky

Černý vánoční strom

Černý vánoční strom Zdroj: Instagram

Klasická zelená začíná být ve Spojených státech i některých dalších zemích na ústupu.

Vánoční svátky jsou pro většinu lidí otázkou tradic. Představují jistotu, že ať už byl uplynulý rok jakkoliv turbulentní, na jeho konci přijde čas zastavit se u toho, co všichni dobře znají a mají rádi. Jenže i Vánoce překvapivě podléhají řadě módních trendů, ať už jde o dekorace, štědrovečerní tabuli, dárky a dokonce i zdánlivě neměnný stromek. Takové tradice se totiž přece dají upravovat podle aktuální potřeby a nálady. A letos to tak trochu vypadá, že nálada za moc nestojí.

Zatímco loni bylo trendem v oblasti vánočních stromů zavěšovat je ze stropu špičkou dolů, nyní je zase vše jinak. Melania Trumpová sice odhalila pompézní vánoční výzdobu Bílého domu v barvách rudé, která má být podle první dámy symbolem odvahy a statečnosti, a pochopitelně hlavně vlastenectví. Americké obyvatelstvo si letos oblíbilo zcela jinou barvu: černou.

Jeden z největších amerických e-shopů s předměty do domácnosti Wayfair hlásí sedmdesátiprocentní navýšení ve vyhledávání umělých černých vánočních stromků. Další z prodejců Treetopia. cz mluví o nárůstu prodejů tmavých stromků o šestnáct procent. A na Instagramu se množí fotografie pod příslušným hashtagem.

Obchodníci mají ve skladech řadu druhů stromků. Svým zákazníkům černou nabízejí dokonce i v různých odstínech jako smokingově černé nebo černo-modré. Odborníci pak tmavé stromečky přirovnávají k malým černým šatům – jsou prý decentní a tvárné a hodí se ke všemu.


Otevírací doba: O vánočních svátcích zůstanou supermarkety opět zavřené


Nicméně kdo už letos zakoupil klasický smrček nebo jedli, nemusí si trhat vlasy nad zmeškaným trendem. Do tuzemska ještě nedorazil, ačkoliv se v některých e-shopech černé stromy pořídit již dají. V Česku ale prý letos nejvíc bodují stromky zdobené do všech barev duhy – a pak že Češi nejsou optimisti.