Kvalitní spánek je nový luxus, zjišťují přepracovaní manažeři

Spánek

Spánek Zdroj: profimedia.cz

Dostatečný odpočinek není pro každého, nejlépe se spí bohatým lidem.

Pár hodin spánku denně, únava a kruhy pod očima byly ještě donedávna symbolem vysokého postavení a důležitosti. Lidé nespali proto, že byli společensky žádaní a ve své profesi přece zcela nepostradatelní. Dlouhý spánek byl jen ztrátou času a narušitelem tolik skloňované produktivity. To už je ale passé. Pravidelný a kvalitní spánek je teď žádaným luxusem.

Asi nejvíce tento trend v poslední době zpopularizovala mediální magnátka Arianna Huffingtonová, která ve své knize popsala svůj přerod z nespící zaneprázdněné ženy v ženu, která si spánku cení a odpočinek je pro ni zdrojem produktivity. Každý přece ví, že když se dobře vyspí, jde mu všechno tak nějak lépe od ruky.

Naopak nedostatek spánku má pro lidské tělo poměrně závažné důsledky, ať už jde o neschopnost koncentrace, tloustnutí či problémy s krevním tlakem, ničení mozkových buněk, rychlejší stárnutí nebo o rozvoj cukrovky. Podle některých studií stojí nedostatek spánku nepřímo i za rakovinou, srdečními nemocemi a dokonce i za Alzheimerovou chorobou.

No jo, jenže Arianna Huffingtonová má po ruce hned devět asistentů, svůj A-tým, který za ni vyřizuje veškerou agendu, namítají její oponenti. A kdo si tohle může dovolit?

A tak se svět otáčí a čas na kvalitní spánek se stává symbolem dobrého postavení. Vždyť i průzkumy ukazují, že když je člověk chudý, jeho spánek bude nejspíše stejně tak chudý. Protože lidi, jež přes den trápí obavy o jejich bezpečí nebo kus žvance, starosti svazují i během noci. A netřeba zdůrazňovat, že dělníci pracující nepravidelně na směny jsou na tom ještě hůře. Ani bohatí lidé však nespí jako miminka jen tak. Naopak jsou ochotni symbol svého statusu pěstovat a utrácet tisíce za luxusní spánkové předměty.

Spánkový průmysl je tak na vzestupu a s ním i firmy nabízející speciální matrace, pyžama, přehozy, senzory nebo třeba elektronické spánkové masky, nemluvě pak o různých salonech. A Arianna předpovídá, že do dvou let se odpočinkové prostory v kancelářích stanou minimálně tak běžnými jako ty konferenční. Kdo toho tak kvůli své práci doteď příliš nenaspal, už si nemusí zoufat. Někde v budoucnu na něj nejspíš čeká satisfakce.