Lidé spalovnu nechtějí

V areálu karvinské šachty Barbora má vyrůst nová spalovna. Lidem se to nelíbí.

Za pět let by v Karviné-Dolech měla stát nová spalovna odpadu, která by ročně zpracovala až 200 tisíc tun odpadu. S takovým plánem přišli úředníci kraje. Lidé, kteří bydlí v okolí plánované stavby, jsou ale většinou proti. Nejvíce se obávají toho, že spalovna ještě více zhorší kvalitu vzduchu, který je už dnes jedním z nejhorších v Evropě. „Jsem v šoku. Vždyť je tady už tak špatný vzduch a tolik dětí je nemocných. Jsem každopádně proti spalovně. Ta by vzduch ve městě ještě horšila,“ řekla Jarmila Boháčiková. Podobný názor má i starosta Stonavy Ondřej Feber. „Šachta Barbora je to nejhorší možné místo, které úředníci mohli vybrat. Hlavně proto, že leží v dolině uzavřené okolními horami. Vzduch se tam skoro nepohybuje. Budeme proti ní bojovat,“ uvedl Feber. Podle Milana Machače z odboru životního prostředí krajského úřadu spalovna odpadu naopak ovzduší zlepší. „Teplo a světlo, které vyrobí, omezí provoz teplárny Dalkia, která ovzduší hodně zatěžuje,“ řekl Machač. Spalovna se nelíbí ani karvinským ekologům. „Postavit spalovnu v Karviné, v regionu, kde je nejhorší vzduch v Evropě, je podle mě zločin,“ řekl zástupce občanského sdružení Frygato-Eko Václav Gavlovský. Obyvatele města děsí i další věc. Bojí se, že ve spalovně se bude likvidovat i nebezpečný odpad. „Spalovna ve Vídni, kterou nám úředníci dávají za vzor, spaluje jen tříděný odpad. Ale my Češi nejsme tak důslední ve třídění odpadu jako Rakušané. V popelnicích končí i gumy, baterie a jiný nebezpečný odpad. A to všechno pak vyletí komínem,“ uvedl Petr Golasowski z Karviné.
Krajští úředníci ale lidi uklidňují. „Likvidovat se bude jen odpad, který pracovníci spalovny předtím vytřídili,“ řekl Milan Machač z odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu. Spalovna by měla vyrábět i teplo a podle plánů kraje by mohla omezit i provoz karvinské teplárny, která je jedním z velkých znečišťovatelů ovzduší. Provozovatelé teplárny Dalkia potvrdili, že s odstávkou počítají. Ale nijak zásadně. „Nová teplárna v Dolech by měla vyprodukovat jen třetinu tepla, které potřebujeme vyrobit. Když jsou venku teploty hodně pod bodem mrazu, pojedeme ale naplno,“ řekl ředitel karvinské divize Dalkia ČR Pavel Dostál. Spalovna by podle plánu měla likvidovat odpad z celého kraje. A to je další věc, která se lidem nelíbí. „To by denně okolo nás projíždělo čtyřicet nákladních aut,“ zlobí se Golasowski.

V Brně si zvykli

V Brně, kde není žádná skládka odpadů, funguje městská spalovna již dvacet let. Teď ji dělníci modernizují. Každoročně v ní spálili 110 tisíc tun odpadu a po modernizaci zlikviduje dokonce dvojnásobné množství. „Je dobře, že spalovnu modernizují. Myslím si, že když bude ještě vyrábět teplo a světlo, je to další plus. Její provoz asi nikdy nebude úplně nezávadný, ale emisí ze spalovny se nebojím tolik jako jiných zdrojů znečištění. Třeba škodlivin z výfuků aut,“ řekla šestadvacetiletá Kateřina Buchtová z Brna. Podle ředitele spalovny Karla Peroutky se lidé nemusí bát. „Spalovna nepřekračuje žádné limity a v některých případech nedosahuje ani tisíciny toho, co je povoleno zákonem,“ řekl Peroutka.