Lidé uvidí téměř devět set Čapků na jednom místě

Zřejmě dosud nejrozsáhlejší výstava děl Josefa Čapka je k vidění v Jízdárně Pražského hradu.

Na příchozí čekají stovky známých i neznámých děl reprezentujících všechny oblasti Čapkovy výtvarné tvorby. „Konečně se snad podařilo ukázat opravdového Josefa Čapka,“ uvádí kurátorka výstavy a historička umění Pavla Pečinková.

Výstava představuje nejen umělcovy kresby, grafiky, ilustrace a obálky knih, ale i scénografické návrhy a olejomalby. Velká část děl se k divákům v takto ucelené podobě dostává úplně poprvé. „Tolik jeho kreseb snad nikdy nebylo vystavených najednou,“ říká Pečinková s tím, že jich je až devět set.

Velkou část expozice, zhruba dvě stě děl, tvoří olejomalby. Zhruba dvě třetiny pocházejí ze soukromých sbírek. Lidé tak některé neměli nikdy možnost vidět. „S jistotou lze říci, že minimálně od druhé světové války se nikde na výstavě neobjevil obraz Hlava Apače,“ tvrdí Pečinková o jednom z cenných úlovků výstavy.

Retrospektivní výstava je členěná v časové posloupnosti až do dvacátých let. Zbytek meziválečného období vždy zachycuje různé tematické oblasti. „Je tu třeba období dětí, mužů, oravských žen, rybářů a myslivců,“ říká Pečinková. Čapkova tvorba přitom podle ní ve všech směrech zachycuje svobodu, konfrontaci jedince s nekonečnem a snahu člověka splynout s přírodou. Tyto motivy mohou lidé obdivovat také třeba ve znovuobjevených obrazech Muž čtoucí pod keřem či Procházka.

O tom, že Josef Čapek není jen autorem a ilustrátorem Pejska a kočičky, se návštěvníci výstavy mohou přesvědčit do 17. ledna příštího roku.