Lidé ze Šestky si okrskáře oblíbili

Čtyři měsíce už chodí po ulicích Karviné 6 dva okrskáři. Šestka se i díky nim mění k lepšímu.

Nepořádek ve sklepě i na chodbách, rušení nočního klidu a černí nájemníci. To jsou nejčastější problémy, se kterými se lidé ze Šestky obracejí na městské policisty Vladislava Szmeka a Ondreje Berkiho, kteří se od října minulého roku každý den pohybují po ulicích Karviné 6. Lidé si je oblíbili a sami jim volají.
„Tyto dva strážníky jsme vybrali pro nejproblémovější oblast v Karviné od vyhlášení takzvané nulové tolerance. Strážníci prošli určité ulice, seznámili se s místními lidmi a pomáhají jim řešit jejich problémy,“ řekl ředitel karvinských strážníků Petr Bičej. Strážníci obyvatelům rozdávají i letáčky, na kterých jsou jejich fotografie se jmény a telefonními čísly. „Letáček jsem viděla na chodbě. Je dobré, že jim můžeme zavolat,“ uvedla Marta Slepčíková. I další z lidí, kteří v problémové čtvrti žijí, si jejich práci chválí. „Jen je škoda, že nemůžou být déle v jedné ulici. Snažili jsme se dát náš vchod do pořádku, ale po dvou měsících, když se tady už tak často neukázali, se všechno vrátilo ke starému. Je jasné, že si za to mohou lidé sami, ale jejich přítomnost nám tady hodně pomohla,“ řekl Zdeněk Pecha.

Okrskáři mají úspěch

Lidé ze Šestky okrskářům volají často. „Ze začátku jsme se na místě seznamovali s okolím a s místními lidmi. Teď už nám starousedlíci sami volají. Snažíme se jim pomoci,“ upřesnil náplň práce strážník Berki.
Stejné zkušenosti má i jeho parťák Szmek. „Lidé nám opravdu hodně volají a vědí o nás. Na Šestce spolu řešíme cokoliv. Dokonce jsem v ulici U Svobodáren nedávno běhal po půdě a hasil požár. Zloději ukradli závoru ze železné skříňky na komíně. Z komína pak na půdu domu šlehaly plameny a saze. Volali jsme tam majitele domu a opraváře,“ řekl Szmek. Oba strážníci se shodují v tom, že největším úspěchem v problémové čtvrti je, že se už nesetkávají s odpověďmi „To udělali oni“. „Teď už přesně víme, kdo je za nepořádek ve sklepě zodpovědný,“ vysvětlil Szmek. V závažnějších situacích spolupracují okrskáři s automobilovou tříčlennou hlídkou. Ta projíždí ulicemi Karviné 6 nonstop. „Automobilová hlídka řeší stejné věci jako okrskáři. Například když máme hlášení o porušování nočního klidu a víme, že v bytě se koná mejdan, na kterém je i dvacet lidí. Tak to je právě případ pro ně,“ řekl Bičej.
„Okrskáři na Šestce budou fungovat určitě dlouho. To, že jejich přítomnost v ulicích plní svou roli, potvrzují i čísla ze statistiky. V loňském roce nám tam přibývaly různé trestné činy. Od ledna se jejich nárůst zastavil. Myslím si, že to je velký úspěch,“ doplnil Bičej.
Myslíte si, že práce okrskářů má smysl? Diskutujte na www.sedmicka.cz