Lidem s Alzheimerem chybějí vycházky

Přestavba domu pro staré lidi trpící Alzheimerovou chorobou má zpoždění. Rodiny si stěžují, že se jejich příbuzní nedostanou ven z pokojů.

Ivana Brodinová z Českobudějovicka má starost. Její manžel v Domově pro seniory Máj trpí Alzheimerovou chorobou, ale bez pomoci ženy se nedostane ven z pokoje.
„Pečovatelky nemají na tyto lidi čas. Snažím se manžela navštěvovat každý den a vyvést ho alespoň na chvilku ven. Stejně jsou na tom další podobně postižení,“ míní.
Radní slibovali, že do konce letošního roku bude pro nemocné demencí připravený dům v ulici Na Zlaté stoce.
Bývalý penzion koupila radnice v roce 2008 za osm a půl milionu korun. Podle projektu tam měla vzniknout pobočka Domova pro seniory Máj s dvaceti lůžky pro nemocné Alzheimerem.
Objekt má velkou zahradu, kam mohou pečovatelky nemocné vodit. Přestavba by vyšla na deset milionů. Jenomže v bývalém penzionu se stále nic neděje.
Podle náměstka primátora Rudolfa Vodičky je dnes situace jiná. Ačkoliv už bylo hotové stavební povolení, při přehodnocení město zjistilo, že náklady budou vyšší. „V září o tom bude jednat rada města. Novou částku musí schválit zastupitelé,“ říká Vodička.
Investice vyroste o několik milionů. Pokud ale zastupitelstvem projde, může se podle Vodičky stavět v příštím roce.
Nemoc přináší utrpení stovkám důchodců z Budějovicka. Postižení ztrácejí paměť a nemohou bez dozoru chodit ven, aby nezabloudili. Podle statistiky trpí touto chorobou každý dvacátý člověk nad pětašedesát let.
Potíž je v tom, že dva největší domovy důchodců ve městě nemají venkovní zázemí. Například Domov pro seniory Máj leží uprostřed lidnatého sídliště a je předělaný z bývalého kulturního objektu. „Těch dvacet míst snadno naplníme. Náš pořadník má desítky klientů vhodných pro takovou péči,“ podotýká ředitel domova na Máji Pavel Janda. Stejně mluví i ředitelka Domova pro seniory Hvízdal Ludmila Kubelová. „Vytvořit těmto lidem odpovídající zařízení s péčí je dnes aktuální. Sami pro ně máme pětatřicet lůžek,“ připomíná.
Budějovice provozují tři domovy důchodců. Dohromady mají 554 postelí. To do budoucna nestačí. „Dělal jsem si průzkum v domovech pro seniory kolem Budějovic. Všechny by měly o lůžka pro klienty s Alzheimerovou nemocí zájem,“ dodává Vodička.

Počet míst v domovech:

Domov pro seniory Máj z roku 2003 má 141 lůžek.
Domov pro seniory Hvízdal nabízí 270 míst.
Centrum sociálních služeb Staroměstská má kapacitu 143 klientů.
Na provoz přispívá město. Pod Jihočeským krajem fungují na Českobudějovicku ještě domovy v Libníči a na Dobré Vodě.