Linka důvěry už funguje patnáct let

Linka důvěry SOS a Centrum psychoterapie slavily narozeniny.

Devadesáti tisícům lidem pomohly za patnáct let své existence mladoboleslavská Linka důvěry SOS a Centrum psychoterapie. „Na linku jsem zavolal v těžké životní situaci, necítil jsem potřebu žít, celý den jsem proležel v posteli,“ říká Hynek, jeden z těch, kteří pomoc odborníků využil. Dnes tento mladík vypadá jako obyčejný spokojený muž. O lince se dozvěděl od své matky a byl přijatý na skupinovou terapii.
„Ze začátku jsem si myslel, že nemůže mít žádný účinek. Nakonec jsem ale díky ní našel místo na světě, mám práci i přítelkyni,“ říká s odstupem Hynek.
Byl jedním z přibližně desítky dobrovolníků, kteří se na počátku října na oslavě patnácti let trvání linky podělili o své zkušenosti. Šlo o muže i ženy různého věku, jež měli jedno společné – zásadní roli v jejich životě sehrála mladoboleslavská Linka důvěry SOS. „V roce 1994 jsme navázali na linku Středočeského kraje, kde již neměli zájem pokračovat. Rozhodli jsme se tak založit nestátní zdravotnické zařízení. Vůbec jsem tehdy netušila, do čeho jdu, popisuje počátky Linky důvěry její vedoucí Renata Nekolová. U zrodu služby stála spolu s psychologem Zdeňkem Eisem, podporoval je také její manžel a lékař Rudolf Nekola.
„Přes různé zkoušky, jako byla smrt mého muže, vystěhování centra na ulici, protože jsme nezaplatili pronájem, či moje komplikovaná zlomenina nohy, mě ani nenapadlo, že bych to mohla vzdát,“ říká Nekolová.
Spolu s dalšími zaměstnanci za patnáct let existence linky důvěry, kde jsou na příjmu od devíti ráno do šesti hodin večer po sedm dní v týdnu, poskytli pomoc už devadesáti tisícům lidem. To je, jako by pomohli všem obyvatelům Mladé Boleslavi dvakrát.
Na čtvrteční oslavě se proto sešla více než stovka lidí. „Linku jsem tady ještě nevytočila, ale některé své příbuzné ano,“ žertovala herečka Sabina Laurinová, která dorazila pogratulovat mimo jiné i proto, že má na Mladoboleslavsku část rodiny včetně babičky.
To, že je dobré mít v někoho důvěru, připomenul herec Pavel Nový, který se stále uzdravuje ze západonilské horečky, kvůli které na čas ochrnul.
Dorazit měl stejně jako na oslavu před pěti lety i patron Linky důvěry v Mladé Boleslavi Miroslav Plzák, pro nemoc se však nemohl zúčastnit.
V hledišti usedla řada pamětníků. „Práci jsme dělaly rády, máme nostalgické pocity,“ říká Jana Brunclíková, která spolu s Růženou Řezáčovou pracovala v lince spravované Středočeským krajem před jejím zrušením. Během programu vystoupil také boleslavský umělec Václav Kořínek, lékař Jan Hnízdil, byly vystaveny výtvarné práce spoluzakladatele linky Rudolfa Nekoly i práce klientů Centra 83, jež pomáhá postiženým lidem.