Listopad bude zase sametový

Hrad v Polné znovu uvítá „Plastiky“ a Sametový festival.

Brandýs nad Labem, Brno, Polná. Tato tři města spojuje to, že v každém z nich odkaz převratu z roku 1989 inspiroval uspořádání kulturního festivalu s názvem Sametový festival, případně SametFest. V prvních dvou městech však šlo jen o jednorázovou akci, zatímco v Polné možná vznikne tradice.

Dne 5. listopadu od šesti večer začne na hradě druhý ročník hudebního „sametového festivalu“ s titulem Underground. Hlavní hvězdou je stejně jako loni svérázná skupina Plastic People of the Universe.

Tato muzika možná nelahodí každému uchu, ale to nic nemění na skutečnosti, že je pojem „Plastici“ přímo symbolem podzemní hudební scény v době totality. Další vystupující skupiny jsou s Plastic People často více či méně spřízněné.

„Loni se na první ročník přijeli podívat i lidé, kteří byli v Jihlavě aktivní v Občanském fóru. Ještě dlouho poté jsme dostávali dotazy na tuto akci, vzbudila rozruch. Proto věřím, že návštěvnost bude letos ještě větší a festival se vydaří,“ uvedl Jan Klíč z pořadatelské agentury Parolaart.

Písničkářce Dáše Vokaté se krátce před vystoupením rozpadl její band. Vystoupení by ale nemělo být ohrožené. Organizátorům slíbila, že dá dohromady novou doprovodnou skupinu. Pravděpodobně s ní bude hrát například Joe Karafiát, kytarista Plastiků a další vystupující kapely Garage.

Jako host vystoupí v Polné i básník Ivan Martin Jirous.