Lockheed Martin oddělí IT divizi, založí novou firmu s konkurentem

Stíhačka F-22 Raptor

Stíhačka F-22 Raptor Zdroj: USAF

Americká zbrojovka Lockheed Martin Corp. oddělí do samostatné firmy svou divizi informačních systémů a služeb pro vlády, která se pak spojí s firmou Leidos Holding. Lockheed výměnou získá jednorázovou platbu 1,8 miliardy dolarů (45 miliard korun) a podíl 50,5 procenta ve sloučené firmě Leidos. Hodnota celé transakce je pět miliard USD.

Lockheed Martin současně oznámil, že jeho čistý zisk za loňský rok činil 3,6 miliardy dolarů, tedy zhruba stejně jako předloni. Čisté příjmy stouply o 1,1 procenta na 46,1 miliardy USD. Hodnota nevyřízených objednávek na konci roku činila rekordních 99,6 miliardy USD, z toho 15,6 miliardy USD činí objednávky výrobce helikoptér Sikorsky Aircraft, kterého Lockheed koupil loni od United Technologies.

Spojením divize Lockheed Martin a firmy Leidos vznikne největší poskytovatel vládních služeb v USA. Sloučená společnost má být lépe schopná se vyrovnat s nižšími vládními výdaji, rostoucí konkurencí a zpožděním nových kontraktů. Transakci musí ještě schválit akcionáři Leidos, dokončená by měla být ve druhé polovině roku, napsaly agentury AP a Reuters.

Lockheed Martin je největším dodavatelem Pentagonu. Firma se nyní snaží snížit svůj dluh, který narostl zvláště po loňském červencovém převzetí Sikorsky Aircraft za devět miliard USD. Lockheed dodal, že zisk z prodeje použije na snížení dluhu, výplatu dividend nebo zpětný odkup akcií.

Leidos poskytuje technické a inženýrské služby a služby v oblasti integrace systémů. Tržní kapitalizace firmy jsou čtyři miliardy USD.