Londýn chystá velkolepé otevření největšího evropského mrakodrapu

The Shard v Londýně (architekt Renzo Piano)

The Shard v Londýně (architekt Renzo Piano) Zdroj: Profimedia.cz

Výstavba nejvyššího mrakodrapu v Londýně finišuje
Výstavba nejvyššího mrakodrapu v Londýně finišuje
Výstavba nejvyššího mrakodrapu v Londýně finišuje
Výstavba nejvyššího mrakodrapu v Londýně finišuje
Výstavba nejvyššího mrakodrapu v Londýně finišuje
7
Fotogalerie
Okázalá show s lasery a koncertem londýnských filharmoniků, na kterou přijde princ Andrew a katarský premiér, oficiálně otevře ve čtvrtek večer v Londýně nejvyšší mrakodrap v Evropě. Budova přezdívaná podle svého tvaru The Shard (Střep) se pne do výšky 310 metrů a její stavba stála 450 milionů liber (14,3 miliardy korun).

Mrakodrap, který je nejnovějším a nejvýraznějším doplňkem londýnského horizontu, navrhl italský architekt Renzo Piano. Je známý například jako spoluautor pařížského Centre Pompidou. V případě Shardu se nechal inspirovat popisem Londýna 18. století od italského malíře Canaletta. Podle něj byla metropole plochým městem, z něhož vystupovaly špičky kostelních věží.

Shard bude ale kostelní věž poněkud převyšovat. Toto „vertikální město“, jak mu říkají investoři, má 72 obývaných pater a dalších 15 pater tvoří skleněná nástavba. V prvních 28 patrech budou kanceláře, následují patra restaurací, ve 34. až 52. patře bude hotel Shangri-La, v dalších 12 patrech nejvýše položené byty v Británii a v patrech 68 až 72 budou vyhlídkové prostory přístupné veřejnosti.

Zatím jediným jistým obyvatelem je hongkongská hotelová skupina Shangri-La, jejíž hotel by se měl v budově otevřít příští rok v únoru. Tehdy by také měla být zpřístupněna veřejnosti vyhlídka a nastěhovat by se měly do kanceláří první firmy. I když zatím žádná nebyla potvrzena, duchovní otec celého projektu obchodník Irvine Sellar tvrdí, že jedná nejméně se třemi zájemci. Mluví se o katarské televizi Al-Džazíra či konzultační firmě AT Kearney.

Byty v Shardu, ze kterých má být za dobrého počasí vidět moře, mají patřit k nejdražším ve městě. Podle britských médií se budou prodávat za 30 milionů až 50 milionů liber (954 milionů až 1,59 miliardy korun).

„Ani je nebudeme dávat opravdu na trh,“ řekl listu The Guardian zástupce investiční společnosti. „Na této úrovni je na světě 25 až 50 možných kupců. Agenti jim prostě zavolají,“ řekl.

Shard je na rušné dopravní křižovatce u London Bridge, poměrně netypické lokalitě, protože většina výškových budov, které se v Londýně od 80. let stavějí, je buď přes řeku v City, nebo v novém finančním středisku na místě bývalých doků na Canary Wharf. Navíc okolí London Bridge nepatří k nejkrásnějším oblastem hlavního města.

Londýn jako piknikový stůl

Ne každý je moderní stavbou nadšen; celkem podle očekávání se ozval bratr prince Andrewa a následník trůnu princ Charles, který není zrovna milovníkem moderní architektury. Prohlásil, že „Londýn se zřejmě mění v absurdní piknikový stůl“. „Už tu máme obří okurku, teď to vypadá, že budeme mít ohromnou slánku,“ poznamenal o Shardu a jiné moderní stavbě – Gherkinu.

Také organizace English Heritage, chránící kulturní odkaz země, tvrdí, že stavba je na nesprávném místě a vadí ve výhledu na katedrálu sv. Pavla a na parlament. Podle listu The Guardian je Shard „dokonalou metaforou dnešního Londýna… ve kterém je stále více nerovnosti a je nebezpečně závislý na investicích z 'rychlých' peněz“. „Je drahý, mimo možnosti většiny lidí a vlastní ho zahraniční investoři,“ napsal list.

Shard má být nevyšším mrakodrapem v Evropě, ale koncem roku ho má překonat po dokončení Mercury City Tower v Moskvě