Lotus bude v Paříži chybět, beznadějné to s ním ale není

Lotus Evora

Lotus Evora Zdroj: wikimedia.org

Britský malosériový výrobce sportovních vozů zrušil svoji účast na letošním autosalonu v Paříži. Čeká jej zřejmě ideový obrat.

Na pařížském autosalonu v roce 2009 představil tehdejší šéf Lotusu Dany Bahar odvážný plán postavit na silnice do roku 2015 plných šest nových modelů. Výstavka Lotusu v Paříži o rok později byla vskutku opulentní, ovšem již tehdy to vypadalo, že si Lotus ukousl příliš velké sousto. Nyní již Bahar u kormidla nestojí a křižník Lotus nabírá nový kurz.

Zřejmě nejplodnějším byl pro Lotus rok 2010, kdy automobilka představila projekty lehkých strojů Lotus Elan a Lotus Elise, většího Lotusu Esprit, ale také luxusního sedanu Lotus Eterne. Nyní to vypadá, že do výroby se nakonec v dohledné době podívá pouze Lotus Esprit, zatímco práce na ostatních řadách byly zřejmě uloženy k ledu.

Mateřská společnost DRB-Hicom v současnosti provádí audit celého hospodaření Lotusu i jeho budoucích plánů. Ačkoli se s Lotusy letos v Paříži nesetkáme, nemusí to nutně znamenat nic fatálního. Soudě podle ohromné výstavy, kterou Lotus připravil pro návštěvníky letošního Festivalu rychlosti v Goodwoodu, bude zřejmě značka Lotus směřovat spíše k menšímu počtu lehkých sportovních modelů ve stylu půlstoletí slavícího modelu Lotus Elan.