Lukačovič opět plně ovládl Seznam.cz, koupil podíly zahraničních akcionářů

Seznam.cz

Seznam.cz Zdroj: Jan Sedlak

Kanceláře Seznamu
Kanceláře Seznamu
Kanceláře Seznamu
Kanceláře Seznamu
Kanceláře Seznamu
17
Fotogalerie
Největší český internetový portál Seznam.cz Iva Lukačoviče odkoupil od fondů Tiger Holding Four a Miura International jejich třicetiprocentní podíl ve společnosti. Firma tak po 15 letech přestala mít zahraniční minoritní akcionáře. Cena transakcí nebyla zveřejněna.

Dohoda o prodeji byla podepsána na středeční mimořádné valné hromadě poté, co oba investoři odkup podílů nabídli. „Tento krok je dalším milníkem v historii Seznamu. Zatímco v roce 2000 přinesl prodej minoritního podílu peníze na zrychlení technologického rozvoje, 15 let poté ukazuje jeho zpětným odkupem Seznam.cz svoji sílu, stabilitu a nezávislost,“ uvedl generální ředitel Seznamu Pavel Zima.

Společnosti Tiger Holding Four a Miura International vlastnily třicetiprocentní podíl ve společnosti Seznam.cz od roku 2007. Koupily jej od investiční skupiny Lycos Europe, která fúzovala se švédskou Spray Ventures, původním investorem z roku 2000. V posledních letech se oba fondy pokoušely Lukačoviče přimět k prodeji firmy, ale neúspěšně.

V roce 2007 měli podle Petra Hlinomaze z BH Securities menšinoví akcionáři za podíl zaplatit 1,7 až 1,8 miliardy korun, což by při současném prodeji mohlo znamenat cenu okolo 2,6 až 3,2 miliardy korun. „Záleží ale také na výši dividend, které fondy během vlastnictví podílu získaly. Zadržený zisk by mohl cenu rovněž zvyšovat,“ dodal s tím, že jde o velmi spekulativní odhad.

Majoritním akcionářem Seznamu je společnost Helifreak, jejímž majitelem je zakladatel portálu Ivo Lukačovič. Zbylých 30 procent nyní vlastní přímo Seznam.cz. V budoucnu by ale podle odborníků mohl Lukačovič ovládnout celých 100 procent.

V polovině loňského roku Seznam.cz evidoval 6,8 milionu uživatelů. Firma v roce 2014 zvýšila tržby o 7,5 procenta na 3,13 miliardy korun. Zisk před zdaněním se zvýšil z předchozích 930 milionů na 1,14 miliardy Kč.