Lukáš Górecki chce už konečně medaili

Lukáš Górecki pojede letos už na třetí mistrovství světa v terénní lukostřelbě.

Pevnou ruku a dobré oko potřebuje karvinský lukostřelec Lukáš Górecki. Devatenáctiletý borec je dvojnásobný juniorský mistr České republiky v halové lukostřelbě. Na mistrovství světa ve Walesu v roce 2008 skončil na šestém místě v terénní lukostřelbě a o rok později ve Francii zopakoval stejné umístění. Letos se kvalifikoval na svůj třetí šampionát do Maďarska. „Chci už konečně získat medaili,“ přeje si Górecki.

Proč jste si vybral lukostřelbu? Ve čtrnácti letech jsem měl vážný úraz kolene a musel jsem skončit s tenisem a basketbalem. Nechtěl jsem ale jen tak sedět doma. A protože kolegyně od mámy chodila do kroužku lukostřelby, domluvila mi první zkušební trénink. Od té doby střílím za Juventus Karviná.

Na jakou dálku střílíte? V zimě střílíme v hale na osmnáct metrů. Vždy dvacetkrát tři šípy. Přes léto absolvuji terénní závody, které jsou pro mě důležitější. V nich střílím od pěti do padesáti metrů na čtyři různě velké terče. V terénnu střílíme tři šípy ve čtyřiadvaceti sériích. Chodíme po trase, kde je čtyřiadvacet terčovnic rozmístěných v lese, na louce, a tak podobně.

Kolik stojí luk, se kterým závodíte? Můj první luk s ostatním příslušenstvím stál tři tisíce korun. Je to takový základní luk pro nováčky, ale i s ním jsem vyhrál republikové mistrovství. Současný luk mě stál jednadvacet tisíc.

Lukostřelba není příliš populární sport. Ani divácký zájem není velký. Nevadí vám to? Zájem opravdu není velký, ale co se týče diváků, je pro mě asi největší zážitek slavnostní zahájení akcí, jako mistrovství světa nebo Evropy, kdy chodí reprezentační týmy s vlajkami mezi diváky, kteří si je fotí a natáčí na kamery.

Máte sponzora nebo si všechno platíte sám? Sponzora nemám a většinu si hradím z vlastní kapsy. Když jsou mezinárodní závody, jako mistrovství světa nebo Evropy, tak mi výjezd platí Český lukostřelecký svaz.

Jaký sportovní program vás čeká v nejbližší době? Největší akcí bude v červenci mistrovství světa v Maďarsku, odkud bych chtěl konečně přivézt medaili. Na posledních akcích mi utekla jen o pár bodů.