Lupiči spořitelnu v Roli zbožňují

Pobočku České spořitelny ve Staré Roli opět přepadl zloděj. Je už pátým nevítaným zákazníkem za dvanáct měsíců.

Kdyby lidé v Karlových Varech vybírali kandidáta na nejsmolnější banku, žhavou favoritkou by byla pobočka České spořitelny ve Staré Roli. Stejně, jako si lidé v Karlových Varech zvykli na horkou vodu tekoucí ze země, málokoho v poslední době překvapí, že maskovaný zloděj přepadne starorolskou spořitelnu.
„Za posledních šest měsíců si ji zloděj vyhlédl čtyřikrát, za rok to bylo pětkrát. Jednou policisté pachatele dopadli,“ říká Pavel Valenta, mluvčí karlovarských policistů. Víc ale k loupežím prozradit nechce.
Všechna přepadení měli na svědomí maskovaní zloději, kteří se vyzbrojili pistolí. Odvahu sebrali po obědě, nejčastěji okolo půl jedné. Lup, který získali, přitom nebyl nijak závratný. Vždy si odnesli maximálně několik tisíc korun, ale ani to je ale od návštěv jejich oblíbené pobočky neodradilo.

Jen pár tisíc

„Pobočky banky disponují jen omezeným množstvím hotovosti. Ve většině případů si z nich zloději odnesou jen pár tisíc korun, pokud však vůbec něco. Sazby za přepadení se přitom pohybují vysoko,“ hodnotí situaci mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová. Ze zkušeností, které s loupežnými přepadeními spořitelna má, prý policisté pachatele dopadnou zpravidla v řádu několika týdnů i dnů.
Podle Havligerové vedení spořitelny vyhodnocuje bezpečnostní rizika u svých malých poboček. Pak rozhoduje, zda ji přemístí na jiné a bezpečnější místo. Zda takové opatření Česká spořitelna udělá i u své pobočky ve Staré Roli ale prozradit nechce, vzhledem k dosud neukončenému policejnímu vyšetřování.
Ačkoli si starorolská pobočka drží smutné prvenství, ani nejdecká nezůstává pozadu. Její letošní přepadení bylo poněkud kuriózní. Prvního února ji navštívila žena, maskovaná šálou, která zaměstnankyni za přepážkou ukázala papírek na nějž napsala, že chce peníze. Pokladní se jí ale nelekla, a sepsula ji, že takto oblečená by do spořitelny chodit neměla a že si má sundat šálu z obličeje. Zlodějka se lekla a z pobočky utekla bez lupu. Policisté ji chytili za pár dní po přepadení.