Luxusní auta krize nepálí

Automobilovým průmyslem zamávala pořádně. Avšak prodeje drahých osobních aut na Karlovarsku se dotkla jen minimálně. Krize.

Důsledky ekonomického strašáku jménem krize jsou cítit na každém kroku. Zápach recese je postřehnutelný například v automobilovém průmyslu, kde se prodej nových osobních a lehkých užitkových vozů v Česku za prvních sedm měsíců letošního roku propadl meziročně o třináct procent. Tento sešup dolů se však netýká kategorie takzvaných prémiových značek. Prodejci drahých a luxusních automobilů zaznamenávají podle Svazu dovozců automobilů rostoucí zájem kupujících, a to navzdory krizi.

Dva lidé z jednoho města

Daniel Švec z Karlových Varů prodává svůj deset let starý mercedes. S vozem je spokojený, cítí se v něm bezpečně, neměl s ním nikdy žádné technické problémy. Už čtvrtý měsíc mu ale chybějí peníze na jeho provoz. Firma, ve které je zaměstnán, totiž od ledna vyplácí svým zaměstnancům jen šedesát procent platu. A protože tím Švec přichází měsíčně o pár tisíc korun, začal hledat úspory. Jako první ztratil zájem o auto. A než aby mu zbytečně stálo před domem, rozhodl se jej prodat. „Naučím se žít bez auta, koneckonců do práce to nemám daleko. Když to zvládají jiní, zvládnu to také. A až se hospodářská situace uklidní a firma se postaví zase pevně na nohy, koupím si nové auto. Teď musím platit hlavně hypotéku,“ počítá Švec.
Vzdušnou čarou dva kilometry od domu, před kterým stojí Švecův mercedes na prodej, parkuje před jedním z karlovarských hotelů jiný mercedes. Září novotou. Jeho majitel, vlastník hotelu, si ho pořídil před necelými dvěma měsíci. Za vůz ML 320 CDI 4Matic v černé metalíze zaplatil po slevě 1,45 milionu korun. Úspěšný manažer není na Karlovarsku jediným, kdo si letos navzdory krizi koupil luxusní vůz. Lidí, kteří zaplatili milion korun a víc za nový automobil, bylo mnohem víc.

Přes milion za auto

„Osobní vozy Mercedes-Benz v ceně přes milion korun tvoří téměř sedmdesát procent letošních prodejů společnosti S. & W. Automobily, která je autorizovaným prodejcem našich vozů v Karlových Varech. Na prodeji nových osobních vozů značky Mercedes-Benz v Karlových Varech se krize negativně neprojevila,“ informoval Sedmičku Jan Bubeník, vedoucí prodeje osobních automobilů Mercedes-Benz v ČR.
A prodej drahých vozů nepoklesl ve srovnání s loňskem ani v karlovarské pobočce společnosti A. Charouz, která prodává značky Ford, Nissan a Volvo. „Zatímco u vozů střední třídy jsme letos mírný pokles prodeje zaznamenali, drahé vozy se prodávají pořád stejně. Je to specifická kategorie. Momentálně prodáme až osm luxusních automobilů měsíčně,“ uvedl Marek Šístek, vedoucí karlovarské provozovny Ford Charouz. Podle analytika společnosti Cyrrus Jana Procházky to dokazuje, že krize je převážně v hlavách lidí. „Ti, kdo peněz tolik nemají, budou šetřit. Ale majetní lidé peníze stále mají, což je vidět na prodejích drahých značek,“ uvedl.
Zřejmě nejznámějším majitelem luxusních vozů v Karlových Varech je úspěšný podnikatel Karel Holoubek. V jeho garážích odpočívají značky Bentley, Porsche a Ferrari.

Ojeté vozy? Pokles

Jestli krize neměla dost dlouhé ruce na to, aby zamávala prodejem luxusních vozů, tak do prodeje ojetých vozů na Karlovarsku promluvila o to razantněji. „To je pravda. Zatímco prodej nových levnějších vozů do 300 tisíc korun je na stejné úrovni jako vloni, prodej těch ojetých se snížil,“ potvrdil Ladislav Brožovský, jednatel společnosti Auto Brožovský, která prodává nové i ojeté vozy. Jedním z hlavních důvodů, proč se prodej ojetin letos v Česku propadl, je obtížnější získání úvěru. Leasingové společnosti jsou v době krize mimořádně opatrné.
„Zapomeňte na koupi auta při desetiprocentní akontaci. Leasingové společnosti dnes chtějí stoprocentního klienta. Je ale otázkou, jestli takový vůbec existuje,“ říká Martin Rajser ze společnosti Auto Makar v Karlových Varech.
Není bez zajímavosti, že jeden z největších prodejců ojetých vozů v kraji, společnost BBB Autogroup, se nedávno ocitl v insolventním řízení a v srpnu byl na něj prohlášen konkurs. Obě karlovarské pobočky zkrachovalé firmy byly v uplynulých dnech prodány.