Luxusní ruina u Rudolfina

Památky nechátrají jen v zapomenutých koutech města. Palachovo náměstí hyzdí opuštěný dům Na Kocandě.

Na rohu ulic Křižovnické a Kaprovy shlíží na kolemjdoucí busta Jaroslava Heyrovského. Připomíná, že se tam před sto dvaceti lety narodil nositel Nobelovy ceny. Tehdy ale vypadal dům Na Kocandě jinak.
Přepychový novorenesanční dům vybudoval v roce 1886 městský stavitel Václav Sigmund. Nebyla to obyčejná zakázka, které dělal pro město. Dům stavěl pro sebe a byl při tom značně velkorysý.

Důkazem je na tehdejší dobu nezvykle luxusní dispozice objektu. Na každém patře byly jen dva byty. Ty se od standardu lišily jak svou rozlohou, tak výzdobou.

„Schodiště lemují medailony od umělců z Myslbekova okruhu, v celém domě jsou cenné uměleckořemeslné prvky, dlažby a podlahy,“ říká šéf pražského Národního památkového ústavu Michael Zachař.

Interiér budovy zkrášlila také socha svatého Václava. Cenná výzdoba byla jedním z důvodů, proč byla stavba v roce 1999 vyhlášená kulturní památkou.

To, že je dům Na Kocandě chráněným objektem nyní nic nepřipomíná. Již delší dobu tam nikdo nebydlí. Má vytlučená okna, proti padající fasádě chrání chodce lešení.

Dům chátrá i zevnitř. Kdosi uřezal litinové zábradlí na schodišti, vytrhal rozvaděče i kabely. Ze špatně zabezpečeného domu tak pomalu mizí jeho cenná výzdoba.

Hlavním viníkem současného stavu jsou podle Zachaře změny majitelů po roce 1990. Nejdříve restituce, pak několik přesunů mezi zahraničními firmami. Současný majitel Stars Invest na dopisy památkářů, či radních Prahy 1 nereaguje. V minulosti existovalo několik plánů, jak s památkou naložit.
Původně měl být dům hotelem.

To se ale nelíbilo památkářům a radním. Další plán byl kompromisní. Hotel měl být jen v části budovy, v ostatních by zůstaly byty. Na přelomu let 2003 a 2004 dům získal nový vlastník, který v něm chtěl zřídit kanceláře. „Od poslední změny majitele marně řešíme havarijní stav domu,“ říká ředitel památkového odboru magistráru Jan Kněžínek.

Dům Na Kocandě ale není výjimkou. Vážně ohrožených chráněných budov památkáři evidují zhruba deset. Těch, které by potřebovaly lepší údržbu je ale mnohem víc. Jen v Praze 1 jich je asi