Lyžařskou výbavu si proti krádeži můžete pojistit i v některých obchodech

lyže, ilustrační foto

lyže, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Na zimní sezonu se každoročně těší nejen milovníci zimních sportů, ale také zloději lyží a snowboardů. Ročně je během zimní sezony odcizeno lyžařské vybavení za desítky milionů korun. Kdo chce strávit zimní dovolenou ve větším klidu, může si nechat lyže pojistit proti krádeži. Kromě pojišťoven dnes lyže pojišťují i některé obchody, ve kterých lyžaři svou výbavou zakoupili

„Přibližně dvě třetiny krádeží lyží připadne na horská střediska, kde zloději operují především v lyžárnách penzionů, lákadlem jsou i odložené lyže před restauracemi a stánky s občerstvením a boxy umístěné na střechách automobilů. Zbytek krádeží připadne na sklepy,“ uvádí Luděk Semrád ze společnosti Hervis.

„Trutnovská policie eviduje od začátku roku 2012 celkem šest případů odcizení lyží,“ uvedl její mluvčí Udo Ertner. „Některým případům krádeží lze předejít lepším zabezpečením lyžárny nebo dozorem lyží při návštěvě restaurace. O tom se snažíme veřejnost informovat při naších preventivních akcích,“ doplňuje mluvčí šumperské policie Josef Bednařík.

Snowborady a lyže můžete pojistit v pojišťovně, ale pojištění lze snadno získat i v některých prodejnách se sportovním vybavením. „V letošním roce nabízíme při nákupu lyží i možnost pojištění v rámci služby skipass, které se vztahuje na lyže uložené v lyžárnách, ale i ve střešních boxech,“ vysvětluje Semrád.

Co dělat, když Vám ukradnou lyže?

Pokud jste měli lyže bezpečně uzamčené v hotelové lyžárně, autě, střešním boxu nebo nosiči, ale i doma ve sklepě, můžete uplatnit váš nárok na náhradu vybavení. Nezbytnou součástí při uplatnění nároku je potvrzení o pojištění zakoupeného zboží, prodejní doklad a usnesení policie.