Maceo Parker rozjede v Praze svou saxy show

Maceo Parker

Maceo Parker Zdroj: Simone Quattrociocchi - CC

„Živoucí legenda funky,“ hlásají plakáty o Maceo Parkerovi. Mnohdy to znamená, že dotyčný umělec je za zenitem a diváci na něj přicházejí jako do muzea. To ale v žádném případě neplatí o někdejším blízkém spolupracovníkovi Jamese Browna a 6. března se o tom můžete v pražském Lucerna Music Baru přesvědčit i vy.

Show Maceo Parkera pokaždé znamená nadupaný koncert a zážitek, na který se jen tak nezapomíná. A to přijíždí americký saxofonista během dvaceti let do České republiky již po dvaadvacáté – tedy zhruba jednou za rok. Tenhle svátek ovšem vyloženě vyzývá k oslavě.
Slavit budou i pořadatelé Agharta Prague Jazz Festival, v rámci kterého Parker přijíždí – je to dvacátá jeho zastávka, kteoru oni organizovují. Letošní 25. ročník festivalu navíc přiveze kromě Maceo Parkera i další zvučná jména, jako například Candyho Dulfera či Scotta Bradleeho a jeho PostModern Jukebox.

Funky school

Maceo Parker se v 60. letech 20. století „otřískal“ v kapele Jamese Browna, v 70. letech navázal spolupráci s další legendou, funkujícím holičem Georgem Clintonem, později spolupracoval také s Red Hot Chili Peppers či s Princem.
Na sólovou dráhu se Parker vydal v roce 1990 a během roku běžně odehrál i 250 koncertů dvouapůlhodinových koncertů. Ani nedávné sedmdesáté narozeniny mu neubraly na živelnosti. Jeho koncerty bývají popisovány jako strhující funkové orgie a vy se o tom můžete přesvědčit 6. března 2016 v pražském Lucerna Music Baru.