Madrid, město zaslíbené umění

Krásu Madridu si můžete vychutnat ve dne i v noci.

Krásu Madridu si můžete vychutnat ve dne i v noci. Zdroj: Profimedia

Vlakové nádraží Atocha (Foto: Profimedia)
Královský palác (Foto: Miloslav Hamřík)
Park Retiro a monument Alfonse XII. s jezírkem  (Foto: Miloslav Hamřík)
Uličky kolem Plaza Cascorro okupuje nejznámější blešák zvaný "El Rastro" (Foto: Miloslav Hamřík)
Socha Lucifera v parku Retiro (Foto: Miloslav Hamřík)
8
Fotogalerie
Podzimní počasí některé z nás k cestování příliš neláká. Přesto se vyplatí hodit předsudky za hlavu a vypravit se do světa i v tomto období. Toulky podzimním městem plným památek, vás nezklamou.

Hlavní a největší město Španělska nenabídne svým návštěvníkům tak příjemné klima jako například přímořská Barcelona, přesto zde najdete muzea patřící mezi nejlepší na světě a množství unikátních a architektonicky zajímavých čtvrtí.

Příroda ve městě

Městu s poměrně malým historickým centrem neschází rozlehlé zelené plochy. V samotném centru tak můžete strávit nějaký čas například v parku Retiro. Zde potkáte rodiny s dětmi, skejťáky všech věkových kategorií i lidi, kteří si sem chodí zaběhat. Najdete zde množství stromů, květin i uměle vytvořené jezírko s loďkami. V jeho blízkosti se nachází mohutná půlkruhová stavba s pomníkem a jezdeckou sochou krále Alfonse XII.

V parku stojí i jediná socha ďábla na světě nazvaná Ángel Caído (Padlý anděl). Madridského ďábla sochař zpodobnil jako padlého anděla, ještě s křídly a v relativně lidské podobě. Jen chrliče pod ním evokují temné síly. Podle místních legend se jedná o jedinou historickou památku věnovanou Luciferovi na celém světě.

Pod vlivem umění

V těsné blízkosti parku se nachází Museo del Prado. Vlastní jednu z nejlepších sbírek evropského umění od dvanáctého po devatenácté století na světě, jejímž základem je dřívější španělská královská sbírka. Uvnitř můžete obdivovat umělecká díla od mistrů jakými byli El Greco, Velázquez, Goya, Hieronymus Bosch, Tizian, Rafael a mnoha dalších.

Milovníci novodobějšího umění nemohou vynechat návštěvu Muzeua královny Sofie, které vystavuje díla moderního umění od malířů jako například Picasso, Dalí a Miró. Zástupce španělské avantgardy najdete ve druhém podlaží. Kubismus a surrealismus jsou zde reprezentovány díly jako „Guernica“ od Picassa či „El gran masturbador“ od Dalího. Nudit se tu ale nebudou ani milovníci abstraktní umění, pop artu nebo multimediálních výstav. A pozor, v neděli bývají vstupy do obou muzeí zdarma.

Stojí za to vidět

Nevšední zážitek nabízí nejen turistům madridské nádraží Atocha. Připomíná obrovskou tropickou zahradu s dřevinami a vodním jezírkem plným želv.

Vlakové nádraží Atocha (Foto: Profimedia)Vlakové nádraží Atocha (Foto: Profimedia) | Profimedia

Milovníci fotbalu by neměli vynechat návštěvu Santiago Barnebau, domovského stadionu klubu Real Madrid. Pozorovat zápas ve fotbalovém stánku s kapacitou 85 tisíc lidí má své kouzlo i pro ty, kteří tomuto sportu zrovna neholdují.

Pobýváte-li ve městě přes víkend, pak zamířte do uliček kolem “Plaza Cascorro” na nejznámější víkendový blešák zvaný “El Rastro”. Navštěvuje ho prý až 80 tisíc lidí. Na stovkách stánků koupíte téměř cokoli. Trička, etno-oblečení, ručně vyráběné šperky, minerály, brýle, boty, dokonce i křesla, nábytek a cetky, které často končí na smetišti.

Náměstí Puerta del Sol patří mezi nejrušnější místa ve městě. Po všech stranách jej lemují obchodní domy, restaurace a rychlá občerstvení a protože na něj navazuje mnoho důležitých ulic, stalo se oblíbeným výchozím bodem pro turisty v Madridu. Od tohoto místa se také ve Španělsku počítá kilometráž silnic.

Královský palác (Foto: Miloslav Hamřík)Královský palác (Foto: Miloslav Hamřík) | Miloslav Hamrik

Turisticky atraktivním místem je i oficiální sídlo španělského krále Juana Carlose I., Královský palác v Madridu (španělsky Palacio Real de Madrid). Palác bývá považován za nejrozlehlejší v západní Evropě. Není divu, tato stavba má více než 3418 místností. I zde jsou umístněny cenné historicko-umělecké sbírky, například soubor hudebních nástrojů od Antonia Stradivariho. V paláci se konají důležitá setkání, oficiální státní akty a ceremonie. Současný královský pár nicméně Královský palác neobývá.

Stojí za to vědět

Lístky na zdejší hromadnou dopravu jsou nepřestupní a stojí 1,5 euro. Růžová linka metra číslo 8 vedoucí na letiště má speciální a dražší tarif za 2,5 euro. Nedivte se, když pár kroků od historického centra, narazíte na obchod se suvenýry, kde vám slečna nedokáže odpovědět ani slovo anglicky.

Pokud patříte mezi kuřáky, počítejte s tím, že cigarety seženete jen v Tabacos obchodech. Pokud se spokojíte s omezeným výběrem, můžete risknout bary, kde mívají automat.

Finanční krize a vysoká nezaměstnanost mají za důsledek vyšší počet lidí žádajících almužnu. Během jednoho piva vypitého na letní zahrádce k mému stolu s podobnou žádostí zamířili čtyři lidé.

Madriďané milují noční život. Ulice tu ožívají až v noci. Ne v deset nebo jedenáct hodin, ale až kolem půlnoci a jedné hodiny v noci.