Mafiáni slaví 25. výročí skvělým diskem

Mafiáni

Mafiáni Zdroj: Magic Box

Jeden z klíčových filmů devadesátých let, Scorseseho Mafiáni, vyšel na vynikajícím disku Blu-ray. Ve vysokém rozlišení je film u nás dostupný vůbec poprvé a tvůrci edice si také výrazně pohráli s bonusovou výbavou, která je extrémně bohatá.

A není se čemu divit, letos 19. září oslaví snímek přesně 25 let od premiéry. Aktuální nosič tak je ideální příležitostí, jak oslavit Scorseseho opus, který v době svého vzniku zdaleka nezaznamenal takový úspěch, jakého se mu dostalo v následujících letech. Během Oscarové noci jej na hlavu porazil Costnerův Tanec s vlky.

Scorsese na plátno převedl skutečný příběh gangstera Henryho Hilla, který se později stal informátorem FBI, položil výraznou část tehdejší mafie a dostal novou identitu. Slavný režisér, jenž v osmdesátých letech natočil několik výrazných, slabých i kontroverzních filmů, Hillův osud představil ve veškeré možné složitosti, plasticitě. Svět mafiánů vykreslil jako místo, kde musíte hodně obětovat, hodně vyhrát a ztratit úplně všechno. Navíc dílu vtiskl tak dokonalou formu, že ji filmař od té doby do velké míry zopakoval ještě v několika filmech (Casino, Vlk z Wall Street).

Celý snímek vytvořil zcela novou linii v žánru mafiánských filmů, který v USA má velkou tradici. Nevzbuzoval v divákovi sympatie ke gangsterům, jak učinil Scorseseho kamarád Francis Ford Coppola v trilogii Kmotr. Ale není ani melancholický jako Sergio Leone v Tenkrát v Americe. Scorsese vytvořil šíleně rychlou kroniku jedné zločinecké organizace, kterou Hillovýma očima sledujeme po několik desetiletí. Do filmových učebnic se dostaly dlouhé záběry po mafiánských barech, kdy Hill vnitřním monologem představuje jednotlivé členy gangu; nezapomenutelná je také slavná snídaňová scéna, kdy trojice „wise guys“ (jak si mafiáni tehdy říkali) snídá u matky jednoho z nich, a přitom mají v kufru auta polomrtvého konkurenčního bosse.

Téměř stejně zajímavý jako samotný film je i pozadí jeho vzniku. Právě o něm se klíčoví aktéři rozpovídali v novém dokumentu připraveném speciálně pro tento disk. Zvlášť cenné jsou informace od scenáristy Nicholase Pileggiho, ale sympatické jsou také obdivné poklony na adresu tvůrců i samotného filmu z úst nových Scorseseho spolupracovníků (krom jiných scenáristy Terence Wintera nebo herce a producenta Leonarda DiCapria). Další dokumenty vycházejí z předešlých edicí, ale i mezi nimi fanda tohoto konkrétního titulu, tohoto žánru nebo filmu obecně najde řadu důležitých faktů.

Tak povedený disk je hodným k oslavě filmu, o němž slavný filmový kritik Roger Ebert prohlásil, že „nevznikl lepší film o organizovaném zločinu než Scorseseho Mafiáni“.

Mafiáni
(gangsterka, USA, 146 minut)
Režie: Martin Scorsese
Hrají: Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci, Lorraine Bracco, Paul Sorvino, Mike Starr
Na Blu-ray od června 2015
Hodnocení: 100 %