Majitel Googlu zvýšil příjmy o pětinu a tržní hodnotou překonal Apple

Ilustrační foto (sídlo společnosti Google v USA)

Ilustrační foto (sídlo společnosti Google v USA) Zdroj: Robbie Shade via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Americké společnosti Alphabet, která je majitelem firmy Google, stoupl příjem ve čtvrtém čtvrtletí o skoro 18 procent. K nečekaně slušnému výsledku jí pomohl solidní prodej reklamy v mobilních zařízeních a aktivity na serveru YouTube. Akcie firmy v pondělním prodlouženém obchodování výrazně stouply a katapultovaly Alphabet na pozici nejhodnotnější firmy ve Spojených státech, ze které vystrnadila dosavadního premianta Apple.

Alphabet oznámila, že příjem za poslední tři měsíce loňského roku stoupl o 17,8 procenta na 21,3 miliardy dolarů (528,4 miliardy korun). Analytici v anketě agentury Reuters očekávali v průměru výsledek 20,8 miliardy dolarů.

Odhady překonal také očištěný zisk na akcii, který dosáhl 8,67 dolaru oproti odhadovaným 8,10 dolaru na akcii. Čistý zisk stoupl na 4,9 miliardy dolarů z 4,7 miliardy dolarů před rokem.

Finanční ředitelka Alphabetu Ruth Poratová vysvětlila nečekaně dobré výsledky tím, že uživatelé více využívají vyhledávání ve svých mobilních přístrojích, ale také pokračujícím zotavováním na serveru YouTube.

Příjem Googlu z reklamy se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil o téměř 17 procent na 19,08 miliardy dolarů. Inzerenti Googlu platí pouze tehdy, pokud někdo klikne na jejich reklamu. Celkový počet kliknutí na reklamy ve stejném období vzrostl o 31 procent.

Vývoj akcií Alphabet:

Firma Google dokončila svou reorganizaci do nového holdingu Alphabet loni v říjnu. V rámci reorganizace se do samostatných firem oddělily některé projekty jako samořídicí auta a aktivity v oblasti prodloužení lidského života. Alphabet se stala mateřskou firmou všech těchto menších společností. Dceřinou firmou je také společnost Google provozující stejnojmenný internetový vyhledávač.

Akcie holdingové společnosti stouply v pondělí o 1,2 procenta. V prodlouženém obchodování zpevnily až o více než devět procent. Úhrnná hodnota jejích akcií dosáhla po zveřejnění kvartálních výsledků zhruba 554 miliard dolarů.

Alphabet tak sesadila z pozice nejhodnotnější společnosti ve Spojených státech amerického výrobce elektroniky Apple. Jeho hodnota činila zhruba 534 miliard dolarů, napsala agentura Reuters. Akcie Applu klesly minulý týden poté, co výrobce telefonů iPhone předpověděl první pokles čtvrtletního příjmu po 13 letech.

Jan Sedlák: Alphabet je trochu punk a trochu obrana