Malátné scény z manželské krize

U moře

U moře Zdroj: cinemart

Angelina Jolie do svého třetího filmu obsadila sebe a Brada Pitta. I její pokus o evropské artové drama ale oplývá nezvládnutými ambicemi.

V novince U moře se Angelina Jolie a Brad Pitt pustili do portrétu manželské krize způsobené traumatem, jemuž americký pár bohatých umělců dokáže čelit až poté, co se do sousedního pokoje v přímořském hotelu nastěhují francouzští novomanželé.

Ve svém prvním režijním počinu, dramatu z balkánské války V zemi krve a medu, Jolie ukázala, že je jako filmařka ochotná dotýkat se bolestivých témat. Ale i to, že její ambice jsou větší než její schopnosti. Totéž se dá říct o loňském válečném eposu Nezlomný a platí to i pro nový film. Podle některých amerických kritiků snímek působí, jako kdyby Liz Taylorová a Richard Burton natočili remake Bergmanových Scén z manželského života.

U moře je totiž podivuhodně nepovedené dílko, americká verze evropského artfilmu z přelomu šedesátých a sedmdesátých let, kdy se vše odehrává, nejspíš v jižní Francii, ač ráz krajiny i budov prozradí, že se točilo dál na jihu (konkrétně na Maltě). Před kamerou se tu líně odvíjí krásně vypadající malátné drama přeskakující mezi poutavostí a směšností.

Jeho tempo je skoro nehybné, dokládání devastace vztahu nekonečné a odhalení příčiny krize diváka nezasáhne. Angelina Jolie se zaměřila hlavně na svou postavu Vanessy a snaží se ukázat nám její duši. Často u toho ale vypadá, jako kdyby fotila reklamu pro společenský časopis.

Divák sám se musí rozhodnout, zda její pózování a silné líčení vyjadřuje marnivost depresivní tanečnice nebo herečky samé. Nebo jestli to celé nemá být metakritika naší voyeuristické touhy nahlížet celebritám do soukromí a projektovat si do jejich životů sebe. Ve voyeura se změní i Vanessa, když začne dírou ve zdi sledovat pár, který má zrady ještě před sebou. Pak se na chvíli dostaví povedená lehká komedie.

Pobyt U moře obsahuje spoustu iritujících, hluchých, povrchních míst. Dokáže být ovšem i dojemný a zajímavý, to když se atmosféra a styl přizpůsobí duševnímu rozpoložení hrdinů.

U moře
(drama, USA/Francie 2015, 119 minut)
Režie: Angelina Jolie
Hrají: Angelina Jolie, Brad Pitt
Hodnocení: 50 %