Maledivy: Ostrovy, kde rozdávají pilulky štěstí

Maledivy

Maledivy Zdroj: Profimedia.cz

Stoprocentní romantika uprostřed nádherné a nezničené tropické přírody. Tak si většina lidí představuje pobyt na jednom ze stovek maledivských korálových ostrovů, které jsou ztracené v nekonečném Indickém oceánu. A nebudou daleko od pravdy, i když některé zážitky jsou jen pro silné povahy. Třeba přelety místními hydroplány nad rozbouřeným mořem či potápění se žraloky.

Začátek týdenního romantického pobytu v maledivském ráji tak může dostat poněkud adrenalinový nádech. Hlavní letiště, kam přilétají dálkové lety, leží na malém ostrově vedle hlavního města Male, které patří k nejzastavěnějším aglomeracím světa a svým způsobem tak připomíná jakýsi tichomořský New York. Na ploše necelých dvou kilometrů čtverečních žije 100 tisíc obyvatel. Ale většinou není důvod sem zajíždět, protože hlava na hlavě je přesně to, co turisté na Maledivách v žádném případě nehledají.

MaledivyMaledivy | Libor BudinskyMaledivy tvoří 19 korálových atolů, které zahrnují kolem dvou tisíc ostrovů či spíše ostrůvků, neboť většina z nich má průměr nějakých dvě stě metrů

Drzé volavky

Večer usínáte za zvuků mořských vln a ráno vás stejně romantický zvuk zase probouzí. Stačí k tomu jediné: nechat otevřené dveře z pokoje na terasu s malým bazénem, za kterým je bělostná pláž z korálového písku, takže z postele do moře je to asi deset metrů. V tyrkysové vodě plave všelijaká havěť, stovky barevných rybiček a také pár metrových žraloků útesových, kteří se člověka téměř nebojí, takže si je můžete prohlédnout ze vzdálenosti dvou metrů.

MaledivyMaledivy | Libor BudinskyJedna z drzých maledivských volavek

Ještě detailnější seznámení vás čeká s velkou šedivou volavkou, která se každé ráno producíruje mezi stolky u snídaně, které jsou jen volně postavené v písku pár metrů od moře. A pozor, volavky jsou tu docela drzé – chvilku vás bude sledovat, a když se jí něco zalíbí na vašem talíři, bleskurychle klovne zobákem a již má sousto ve své moci.

Velmi drahý alkohol

Už od příjezdu na ostrov vás pohltí zvláštní atmosféra, ve které se rozpustí veškerý stres a starosti, neboť na maličkých ostrůvcích ztracených uprostřed nekonečné masy vody vládne podivuhodná síla pozitivní energie. „Říkáme našim ostrovům ostrovy štěstí. Pomalu to vypadá tak, jako kdybychom každému při příjezdu na ostrov dali do pusy nějakou tajemnou pilulku štěstí, ale tak prostě zdejší atmosféra funguje,“ vysvětluje ředitel resortu Halaveli Renato Chizzola, který pochází z Vídně. Ostatně celé vedení je tu mezinárodní: šéfkuchař je z Německa, sommelier z Marseille a manažerka z Itálie. A k místním pravidlům patří i taková „maličkost“, jako je přivítání každého návštěvníka při příjezdu na ostrov celým týmem.

MaledivyMaledivy | Libor Budinsky

Ale pojďme zpátky k zážitkům, které tu na hosty čekají. Můžete samozřejmě strávit celý den na romantické pláži či v průzračné laguně s 30stupňovou vodou, případně relaxovat u bazénu s lahví šampaňského. To ovšem není vůbec levná záležitost, neboť Maledivy jsou muslimská země, kde vládne striktní zákaz prodeje a konzumace alkoholu. Ten sice na turistických ostrovech neplatí, nicméně kvůli vysokým daním na alkohol a komplikované přepravě jsou zde vína velmi drahá: nejlevnější a nejobyčejnější lahev lze pořídit zhruba za tisíc korun, kvalitnější francouzská vína začínají na ceně dvou tisíc korun, což je přece jen dost, takže milovníci alkoholu musejí počítat s tím, že na Maledivách se jim jejich koníček poněkud prodraží.

Výlet do hlubin

Největší zážitky nabízejí výlety do podmořského království, a to jak pro zkušené potápěče, tak jen pro běžné turisty s brýlemi a šnorchlem. Každý den se odjíždí šnorchlovat k nedalekým korálovým útesům, přičemž si můžete vybrat, zda se vydáte zkoumat „jenom“ tropické ryby žijící u korálových útesů, nebo pojedete za želvami. Právě pozorování ladných mořských želv patří k nezapomenutelným zážitkům, zvlášť když máte štěstí a narazíte na želvu či želvy, které se nebojí.

Když želva vypluje na hladinu, aby se mohla nadechnout, máte dostatek času si ji klidně prohlédnout, často ze vzdálenosti pouhého metru. Ale želva rozhodně není to jediné, co vás překvapí. Sem tam se kolem vás mihnou i žraloci, což nemusí být každému úplně příjemné. Ale nemusíte se bát, tihle žraloci jsou neškodní.

MaledivyMaledivy | Libor BudinskySilným zážitkem je lov ryb při západu slunce

Překvapivým zážitkem je také tradiční lovení ryb při západu slunce. Čeká vás úplně jiné moře než ve dne, průzračně tyrkysová voda se promění v temnou a tajemnou hlubinu, ve které se odehrává boj krvelačných ryb na život a na smrt. Všichni lovci dostanou tlusté vlasce s velkým olovem a háčkem, na který se nabodávají krvavé kusy masa. A protože zvlášť po setmění nenasytné ryby „berou“ jedna za druhou, stačí hodina a máte plnou bedýnku barakud, red snapperů a dalších tropických ryb. A když máte štěstí, podaří se vám vytáhnout třeba i pět kilogramů těžkého groupera, který na svého přemožitele cení obrovskou tlamu plnou ostrých zubů. A protože je to váš úlovek, kuchař v resortu vám ho druhý den připraví k obědu.

Kde bydlet

Pozor na levné nabídky. Maledivy patří k nejluxusnějším destinacím, a tak pokud si objednáte některý z nejlevnějších resortů, budete pravděpodobně zklamáni jak samotným ostrovem, tak kvalitou služeb.

Jak na Maledivy

Cesta na Maledivy není až tak složitá, jak by se mohlo zdát. Na Male létá řada společností, přičemž pro Čechy nabízí ideální spojení Turkish Airlines přes Istanbul (letíte stále přímo na východ, navíc v Istanbulu nemusíte dlouho čekat na přestup). Ceny letenek se pohybují kolem 20 tisíc korun.

MaledivyMaledivy | Libor Budinsky

Co ochutnat

Vyhlášenou specialitou je maledivské tuňákové curry, které je příjemně pikantní, a pak samozřejmě všechny možné ryby, které byly po staletí společně s tropickým ovocem vlastně jedinou surovinou, které měli Maledivané dostatek. Všechno ostatní museli a musejí dovážet.