Mandelův životopis měl přijít do kin

Mandela: Dlouhá cesta ke svobodě

Mandela: Dlouhá cesta ke svobodě Zdroj: Bontonfilm

Nelson Mandela se už objevil v řadě filmů. Tento, s podtitulem Dlouhá cesta ke svobodě, se ovšem dá brát jako oficiální životopisné drama.

Ne proto, že jeho premiéra kolidovala s politikovou smrtí, ale protože jde o adaptaci Mandelovy stejnojmenné autobiografie. V oscarové sezoně film zůstal ve stínu jiného černošského dramatu 12 let v řetězech (nominaci získala jen píseň od U2) a u nás nyní vyšel jen na DVD. Jako solidní, přehledný životopis nejvýznamnější postavy jihoafrické historie, který svého hrdinu nezbožňuje nekriticky, počítá s inteligentním divákem a stojí na charizmatickém výkonu Idrise Elby, přitom stojí za vidění.

Film britského režiséra Justina Chadwicka, který má na kontě i mnohem povrchnější Královu přízeň o sestrách Boylenových, se odvíjí chronologicky jako typický životopis. Ač vznikl v koprodukci Británie s JAR, v americké tradici apeluje na city a humanismus diváků víc než třeba Wajdův Walesa: Člověk naděje. Mandelův osud, který se také vyvinul od role politického vězně k roli prezidenta a nositele Nobelovy ceny, byl oproti Walesovu ale zase dramatičtější, častěji v něm šlo o život, z čehož nyní filmaři těží.

Podobně jako Wajda, i Chadwick s pomocí scenáristy Wiliama Nicholsona (dvakrát nominovaného na Oscara za Gladiátora a Krajinu stínů) na svého hrdinu nahlíží se sympatiemi a respektem, ovšem ne černobíle. Mandelova bouřlivá dráha je vykreslena stručně a přitom nikoli příliš zjednodušeně. Film se nevyhýbá jeho zapojení v násilném boji proti apartheidu, který dokáže vysvětlit stejně uspokojivě jako jeho pozdější příklon k mírnějším taktikám. Dostatečně se tu naznačí i řada dalších problémů, politických i soukromých, vše je zasazené do dobového kontextu událostí v JAR.

Odbytá není ani zásadní postava Mandelovy druhé ženy Winnie, kterou za dlouhých sedmadvacet let, které strávil její manžel ve vězení, zformovalo policejní pronásledování úplně jinak. Winnie s přesvědčivou vervou hraje jedna z hvězd filmu, Naomie Harrisová. Ještě víc tu v titulní roli své schopnosti dokazuje druhý známý herec, Idris Elba. Svému předobrazu se fyzicky moc nepodobá, vystihuje ho ale vnitřně, svou silou, citlivostí i nepřehlédnutelným charizmatem.

Mandela: Dlouhá cesta ke svobodě
(životopisný, Velká Británie/JAR, 141 minut)
Režie: Justin Chadwick
Hrají: Idris Elba, Naomie Harrisová, Robert Hobbs
Na DVD od června 2014
Hodnocení: 70 %