Marseillaisa prý na olympiádě přehluší God Save The Queen

fanoušci, ilustrační foto

fanoušci, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

(AUDIO, VIDEO) Britskou hymnu God Save The Queen je tak těžké zazpívat, že na letních olympijských hrách v Londýně ji bude jen málo slyšet. Naopak francouzská státní hymna Marseillaisa bude asi slyšet nejvíce. Soudí to alespoň autoři studie, ve které se zamýšleli nad tím, jak bude těžké zpívat některé hymny pro diváky na olympiádě.

Zaměřili se na šest zemí a navíc na Skotsko a Wales. Za nejlehčí označili Marseillaisu. Její melodie je jednoduchá a strhující a publikum bude moci zpívat z plných plic, aniž by se lidé báli, že se spletou, jsou přesvědčeni muzikologové Američan Alisun Pawley a Němec Daniel Müllensiefen.

Z pohledu snadnosti pro spontánní sborový zpěv skončily za Francií postupně hymny Walesu, Austrálie, Německa, Kanady, Spojených států, Británie a Skotska. „Myslím, že se výsledky naší studie nebudou líbit žádné z těch zemí, kromě Francouzů,“ poznamenal Pawley.

Když porovnáte intenzitu zpěvu na obou ilustračních videích, možná si řeknete, že to takový rozdíl není.

Britští fanoušci zpívají hymnu God Save The Queen před zápasem s Německem na předloňském mistrovství světa ve fotbale v Jižní Africe

Takhle zněla francouzská Marseillaisa na MS ve fotbale v Německu v roce 2006