Marvel rozjel Strážce galaxie. Skvělá zábava na léto

Strážci galaxie

Strážci galaxie Zdroj: falcon

Velmi příjemné překvapení nabídlo studio Marvel svým nejnovějším snímkem Strážci galaxie. Paralelně s veleúspěšnou sérií Avengers rozjíždí novou řadu sci-fi komedií vycházejících z komiksů. Je zaměřena na trochu mladší publikum a stejně jako Avengers sází na skvělou akci, vědeckost a především humor.

Co v Avengers nefungovalo (především humor), daří se Strážcům galaxie daleko lépe. Výsledkem tak je snímek, který zaceluje místo prozatím opuštěné skvělými Muži v černém.

Přesto první díl Strážců galaxie trpí jedním ohromným problémem, a to svou prvotností. Scenáristé příliš mnoho času tráví tím, že hlavní hrdiny nepravděpodobného týmu představují, poté je dávají na jedno místo a až zhruba po hodině nestmelený soubor (ne)správňáků posílá zachránit svět. Právě Marvel a jeho mateřská společnost Walt Disney přitom v Avengers ukázali filmovému průmyslu, že lze jít i jinou cestou. Jednotlivé postavy nejprve představit v samostatných filmech a až poté je sesypat do jednoho filmu.

Jinak ale Strážci galaxie třetí nejvýnosnější film všech dob válcují ve všem. Samotný příběh je přes počáteční rozpaky bohatší, celková dramaturgie filmu je vyrovnanější a snímek je také opravdu vtipný a nespoléhá se na humor, kterému rozumí pouze geekové znalí všech komiksů na světě.

Skutečně zásadní rozdíl je ale v postavách a způsobu, jak s nimi autoři nakládají. Zatímco u Avengers fungují superhrdinové jako polobozi, které můžeme jen tiše obdivovat, Strážce galaxie si do jednoho zamilujete. Tvůrci pečlivě budují vztahy mezi jednotlivými členy týmu a také mezi nimi a divákem. A to včetně jedné z nejdojemnějších postav, které se na plátně v posledních letech objevily – dobráckého živého stromu se jménem Groot. O to více lze příběh o záchraně vzdálené planety prožívat na rozdíl právě od Avengers. A o to větší radost má divák také ze současné politiky Walta Disneyho, který oznamuje další pokračování sérií bez čekání na ekonomický výkon jednotlivých filmů.

Strážci galaxie
(sci-fi, USA, 122 minut)
Režie: James Gunn
Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper
Hodnocení: 70 %