Marvelovští hrdinové porazí Harryho Pottera

Hvězdný tým. Marvelovští superhrdinové mají miliony fanoušků po celém světě

Hvězdný tým. Marvelovští superhrdinové mají miliony fanoušků po celém světě Zdroj: falcon

Tržby snímku Avengers: Age of Ultron podle předpokladů strhnou řadu kasovních rekordů.

Do kin vstupuje jeden z nejočekávanějších filmů roku a pravděpodobný držitel nových rekordů v rychlosti vydělávání peněz - snímek Avengers: Age of Ultron. Úspěch naznačuje již spousta vyprodaných vstupenek na půlnoční předpremiéry v USA a také minulý víkend, kdy Avengers vstoupili na vybrané kinotrhy. Za první víkend mimo USA se tržby snímku přehouply přes 200 milionů dolarů.

Podobnou částku by podle odhadů distributora filmu Walta Disneyho měl snímek vydělat za první víkend také v domácích kinech. „Nezávislí analytici ale předpokládají ještě vyšší příjmy. Díky široké fanouškovské základně by start Avengerů v USA mohl překonat i hranici 215 milionů dolarů,“ uvádí Brent Lang z magazínu Variety. Tím by Age of Ultron zaznamenal nejúspěšnější start v dějinách amerických kin. Dosavadní rekord drží první díl Avengers z roku 2012 a jeho hodnota je 207,4 milionu dolarů.

Hollywoodské zákonitosti posledních let navíc hovoří jasně – druhé díly vydělávají ještě o poznání více než původní snímky. Je tak velmi pravděpodobné, že pokračování Avengers se stane třetím nejúspěšnějším snímkem historie a jeho tržby překonají částku 1,5 miliardy dolarů. Tu utržil původní snímek a doposud tak drží třetí příčku v žebříčku top filmů dějin za Avatarem (2,8 miliardy dolarů) a Titanikem (2,2 miliardy dolarů).

Variety však upozorňuje, že zatímco se druhým Avengerům může bez problémů dařit překonávat původní snímek mimo USA, na domácím trhu mohou selhat. „Původní Avengers měly slabou konkurenci v domácích kinech. Pokračování však bude bojovat s daleko silnějšími soupeři v čele s pokračováními Šíleného Maxe,“ uzavírá Lang.