Máte škodovku? Bojte se o ni

Počet ukradených aut v Olomouci opět stoupl. Nejvíce se kradou vozy koncernu Volkswagen.

Olomouc není v republice výjimkou, i v ní se kradou auta. Nejčastěji mizí mezi půlnocí a ránem. Často bez jakékoliv stopy.

Největší zájem mají zloději o škodovky, volkswageny a audiny, nejmenší o asijská auta. Loni ukradli v Olomouci a okolí 263 aut. Letos jich za první čtyři měsíce stihli sedmasedmdesát.

„Jsem přesvědčen, že většinou jde o krádeže na objednávku,“ uvedl majitel olomouckého autosalonu těchto značek Zdeněk Hlaváček.

Tomáš Doležel z firmy Auto Hégr zase tvrdí, že o škodovky je velký zájem proto, že to jsou i nejčastěji prodávaná auta. „Prodáme ročně pět stovek aut, ztratí se z nich tak dvě tři,“ řekl Doležel.

Alfréd Frommer, jenž rovněž prodává tyto značky, nabízí klientům speciální pojistku. „Je sice dražší, ale při krádeži dostane majitel vyplacenou částku jako za nové auto, bez amortizace,“ vysvětlil.

Pojistka by se hodila například Vladislavu Galgonkovi. „Auto mi ukradli téměř před rokem. Ještě o půlnoci jsem jej viděl na parkovišti, ráno bylo pryč,“ řekl okradený majitel. Ojetou octavii měl na leasing a chybělo mu doplatit už jen několik splátek. „Ty jsem musel platit i po krádeži, než policie věc uzavřela. Nakonec jsem to musel několikrát urgovat,“ podotkl Galgonek. Auto v ceně 250 tisíc přeplatil, vyšlo jej na více než tři sta tisíc.

Pojišťovna jeho cenu v době krádeže stanovila na 130 tisíc korun a peníze vyplatila majiteli – leasingové společnosti. „Nabídli mi vyrovnání ve výši tří tisíc korun. Považuji to za nehorázné a chci se s nimi soudit,“ sdělil Galgonek. Za poslední dobu ze stejného místa zmizela další čtyři auta. Policejní mluvčí Jitka Dolejšová uvedla, že z 263 loňských případů jich policisté objasnili osmašedesát. Z letošních sedmasedmdesáti krádeží stihli vyřešit sedmnáct. „Kolik na tom pracuje lidí, nemohu z taktických důvodů uvést,“ řekla.
Meziroční nárůst v počtu krádeží aut proti roku 2007 přitom činil loni více než čtyři procenta.

Co si myslíte vy? Vybírají si zloději auta náhodně, nebo mají tipy? Pište na adresu redakceolomouc@mf.cz