Mecenáška české kultury Meda Mládková slaví 100. narozeniny. Oslav se ale nezúčastní

Po smrti manžela v srpnu 1989 Mládková na jeho přání celou kolekci věnovala Praze. Po revoluci pro ni vybrala zchátralou budovu Sovových mlýnů na pražské Kampě a založila Nadaci Medy a Jana Mládkových.

Po smrti manžela v srpnu 1989 Mládková na jeho přání celou kolekci věnovala Praze. Po revoluci pro ni vybrala zchátralou budovu Sovových mlýnů na pražské Kampě a založila Nadaci Medy a Jana Mládkových. Zdroj: ctk

V Paříži se setkala s budoucím manželem Janem Mládkem, který většinu života pracoval v Mezinárodním měnovém fondu. Procestovala s ním téměř celý svět.
Mimochodem právě díky obrazu Františka Kupky se Meda Medková nadchla pro umění.
Spolu se svým manželem shromáždila  jednu z nejvýzamnějších sbírek středoevrospkého umění.
Po smrti manžela v srpnu 1989 Mládková na jeho přání celou kolekci věnovala Praze.
Dům Medkových ve Washingtonu se stal jakýmsi salonem alternativního Československa. Místem, kde se setkávali politici, umělci, intelektuálové a osobnosti veřejného života.
14
Fotogalerie

Tanečnice, historička umění a mecenáška české kultury, Meda Mládková, slaví významné životní jubileum. Oslavy 100. narozenin probíhající v muzeu Sovovy mlýny ale sleduje zpovzdálí, z okna svého bytu na Kampě. 

Meda Mládková zasvětila celý život kultuře a podpoře umělců z někdejšího Československa. Spolu se svým manželem Janem Mládkem shromáždila jednu z nejvýzamnějších sbírek středoevrospkého umění, kterou v roce 1989 věnovala Praze. 

Aktuální výstava Meda Ambasadorka umění představuje sběratelku prostřednictvím fotografických i filmových dokumentů, věcí, jimiž se obklopovala, i uměleckými předměty z její rozsáhlé sbírky. 

Video placeholde
Meda Mládková • Canon

V den 100. narozenin Mládkové se v muzeu Sovovy mlýny uskuteční celodenní program pro veřejnost, který osobnost sběratelky připomene. Meda Mládková se ho nezúčastní. Před časem si zlomila kyčel, od té doby má problémy s pohybem, přebývá ve svém bytě na Kampě a je v péči maltézských rytířů, přiblížil její nástupce a předseda nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil.