Měkkohlaví poprvé společně

Umělecká skupina Měkkohlaví se po dvaceti letech představuje na své vůbec první společné výstavě.

Skupina Měkkohlaví vznikla v noci z 29. na 30. listopadu 1988 v Plzni a sdružuje umělce a výtvarné teoretiky z Čech, Moravy, Slezska i Slovenska. Po dvaceti letech vystoupila z anonymity na své první společné výstavě.
„Když jsme udělali výstavu Tvrdohlavých, musíme udělat také výstavu Měkkohlavých,“ zavtipkoval ředitel Galerie výtvarného umění Jiří Jůza při zahájení výstavy. Od svého vzniku pořádali Měkkohlaví svérázné akce jako gigantický Měkkfest nebo Autodafé–pálení vlastních uměleckých děl.
„Za nejvýznamnější akci považuje skupina vyhlášení „Týdne netvorby“, kdy se její členové zavázali, že za přesně stanovený týden nevytvoří žádné umělecké dílo,“ říká ředitel Galerie města Plzeň a člen skupiny Václav Malina.
„Pro některé členy, kteří dostali vyznamenání za Týden netvorby, to bylo jediné vyznamenání, které kdy za svou celoživotní tvorbu vůbec obdrželi. Uvažovalo se dokonce o prodloužení Týdne netvorby na celý měsíc, případně celý rok,“ vysvětluje Malina.

Členy proti své vůli

V době největší slávy měla skupina až pětatřicet členů.
„Byli jimi i ti, kteří se žádných akcí nikdy neúčastnili. Dokonce i ti, kteří vlastně ani nechtěli mít s Měkkohlavými nic společného a členy se stali proti své vůli,“ doplňuje Malina.
Členové vystupovali pod Manifestem skupiny, který měl několik zásadních bodů. Například že členové skupiny nenávidí členy jiných skupin nebo že kromě předsedy skupiny nesmí nikdy malovat choboty. „Předseda si ovšem mohl malovat, co chtěl,“ upřesňuje Malina.
Výstava Měkkohlavých doputovala po Plzni a Bratislavě i do Ostravy. „Mezi členy skupiny jsou tři umělci z moravskoslezského regionu. To je také jeden z důvodů, proč se výstava představuje nyní i u nás,“ říká Jůza. V Galerii výtvarného umění na Jurečkově ulici potrvá do 6. června.