Měl Microsoft v Nokii trojského koně? Elop dostane zlatý padák

Stephen Elop

Stephen Elop Zdroj: CC BY-SA 2.0: Luca Sartoni

Stephen Elop neodejde z Nokie s prázdnou. Po dokončení transakce firmu, jejíž mobilní divizi nedávno prodal Microsoftu, opustí se štědrým odstupným. Většinu mu vyplatí americký softwarový gigant.

Když bývalý manažer Microsfotu Elop nastoupil do čela Nokie, pohřbil vlastní operační systém finské firmy a vzápětí uzavřel dohodu o spolupráci obou společností. Vzápětí se vynořily spekulace že Elop přišel proto, aby Nokii připravil na prodej do rukou svého dřívějšího zaměstnavatele.

Nyní příznivci spekulací o Elopovi jako trojském koni nyní získali silný argument. Podle technologického serveru All Things Digital totiž Elop po dokončení prodeje Nokie Microsoftu, které se očekává na začátku příštího roku, získá odstupné složené z akcí a hotovosti v hodnotě 25,4 milionu dolarů (483 milionů korun). Nokia vyplatí je 30 procent zlatého padáku, o zbytek se postará Microsoft.

Odškodné pro Elopa „za sebou zanechává pachuť“, myslí si například finský ministr práce Lauri Ihalainen. Podle něj vše vypadá, že Elop přišel je kvůli tomu, aby pro Microsoft získal mobilní divizi Nokie. „Podporuje to pochyby o tom, jaká byla skutečná Elopova mise,“ dodal pro finský deník Helsingin Sanomat.

Elop souhlasil s tím, že odstoupí z vedení Nokie v den, kdy firma oznámila obchod s Microsoftem. Nyní zastává post výkonného viceprezidenta oddělení zařízení a služeb, na začátku roku 2014 by se měl přesunout na podobnou pozici v Microsoftu.

O Elopovi se ale hovoří i jako o jednom z vážných kandidátů na místo nástupce šéfa celého Microsoftu Steva Ballmera. Ten před několika týdny oznámil, že odstoupí do roka od nalezení vhodného nástupce.

Od nástupu do Nokie v září 2010 si Elop včetně bonusů vydělal devět milionů eur (232 milionů korun).