Mendělejev byl špion, tvrdí šéf ruské rozvědky

Ruský vědec Dmitrij Ivanovič Mendělejev působil jako chemik, fyzik, geolog, metrolog, meteorolog, ekonom a technolog chemických, těžebních i zemědělských procesů.

Ruský vědec Dmitrij Ivanovič Mendělejev působil jako chemik, fyzik, geolog, metrolog, meteorolog, ekonom a technolog chemických, těžebních i zemědělských procesů. Zdroj: čtk

Šéf ruské zahraniční rozvědky Sergej Naryškin považuje proslulého ruského vědce Dmitrije Mendělejeva za výkonného špiona.
Ruský vědec Dmitrij Mendělejev je autorem proslulé periodické soustavy prvků alias Mendělejevovy tabulky.
3
Fotogalerie

Geniální tvůrce periodické tabulky prvků, chemik Dmitrij Mendělejev, kterému v Rusku mimo jiné připisují také stanovení správného poměru lihu a vody ve vodce, byl „jedním z nejproslulejších ruských špiónů“ devatenáctého století. Prohlašuje to šéf ruské civilní rozvědky SVR Sergej Naryškin. Takové tvrzení ale historici podle serveru Newsru.com vyvrátili již před lety.

Naryškin v časopise Istorik v rozhovoru o století ruské špionáže vyjmenoval „několik nejznámějších jmen“ špehů v carských službách. „Byl to první předseda Imperátorské ruské historické společnosti kníže Pjotr Vjazemskij, chemik Dmitrij Mendělejev, zeměpisec a badatel Nikolaj Prževalskij a samozřejmě literát a diplomat Alexandr Gribojedov.

Všichni jmenovaní – někdo více, někdo méně – se podle šéfa SVR věnovali vyzvědačství, politické a vojenské rozvědce. Připomněl, že „vědecko-technickou špionáží“ se zabývali už členové poselstva cara Petra I. při cestě do Evropy na konci sedmnáctého století.

Newsru.com uvedl, že v devadesátých letech vyšly šestidílné dějiny ruské rozvědky od „kolektivu veteránů a stávajících pracovníků SVR se zkušenostmi z operací v cizině“. Jedna z kapitol byla o Mendělejevově stopě v dějinách rozvědky.

 

Chemik podle autorů během cesty do Ameriky a Francie získal tajné údaje o americkém kerosinu a bezdýmném střelném prachu. Vzápětí ale tato tvrzení podrobil kritice ředitel Mendělejevova muzea Dmitrij Sergejev, sám doktor chemických věd. V časopise Ruské akademie věd poukázal na neexistenci sebemenších důkazů o údajném Mendělejevově vyzvědačství v Americe. Vědec podle něj využíval pouze oficiální zdroje a údaje poskytnuté americkými naftaři. SVR si podle něj sepsala své dějiny v „uměleckém žánru“.

Historik nevyloučil, že s Mendělejevovou cestou mohly souviset i nějaké „delikátní záležitosti“. Pokyny týkající se cesty, které se dochovaly v archivu válečného námořnictva, zmiňují i „důvěrné dopisy“ pro vyslance a agenty v Paříži, Berlíně a Londýně, byť sama cesta má být oficiálně „čistě vědeckou“.

Rozvědka SVR

Služba vnější rozvědky je hlavní zpravodajská služba Ruské federace zaměřená do zahraničí. Je nástupcem sovětské První hlavní správy proslulé KGB a vznikla v prosinci roku 1991. Pracuje v součinnosti s vojenskou rozvědkou GRU a zodpovídá se přímo prezidentovi Ruské federace.