Státní správa loni čelila kybernetické špionáži. Útok nejspíš přišel z Ruska, uvádí kyberúřad

Obavy z hackerů rostou po celém světě

Obavy z hackerů rostou po celém světě Zdroj: Reuters

Strategická instituce české státní správy čelila loni kybernetické špionáži, za kterou patrně stálo Rusko. Ve výroční zprávě za rok 2019 na to upozornil Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), uvedl Český rozhlas. Úřad neupřesnil, jaká instituce byla napadena.

Špionáž začala takzvaným spear-phishingovým e-mailem, který slouží k získání důvěry uživatele, který stáhne škodlivý program do systému. Podle analýzy úřadu za incidentem stála s pravděpodobností až 85 procent skupina Sofacy, kterou odborná komunita spojuje s ruskou rozvědkou GRU.

NÚKIB zároveň upozorňuje, že roste počet úspěšných útoků proti českým institucím. Loni jich bylo 217, meziročně o 53 více. Úřad zmiňuje útok na Českou zemědělskou univerzitu i známé případy útoků na benešovskou nemocnici a těžební společnost OKD.

Většina útoků měla formu spamu, phishingu nebo podvodných e-mailů, které často stojí na začátku škodlivějších akcí útočníků. Podle úřadu ubylo napadení počítačů s cílem zneužít je k těžbě kryptoměn. Změnil se také charakter vyděračských útoků - nejsou vedeny plošně, ale cíleně. 

NÚKIB ve výroční zprávě také konstatuje, že se české instituce potýkají s nedostatkem peněz i odborníků na zajištění kybernetické bezpečnosti. Nejzávažnější je situace ve zdravotnictví, kde se množství peněz vyčleněných na kybernetickou bezpečnost pohybuje mezi nulou a pěti procenty celkového rozpočtu. Úřad přitom varuje před tím, že tento stav bude pravděpodobně pokračovat i letos a v příštím roce, což může vést k vyššímu počtu úspěšných kybernetických útoků.